Na ova mesta u kući nikada ne biste smeli da stavite okićenu jelku

28.12.2022

17:54

0

Autor: Z. A.

Na nekim mestima jelka zaista najlepše izgleda, ali nije bezbedno

Na ova mesta u kući nikada ne biste smeli da stavite okićenu jelku
Copyright Pexels

Zamislite idilični praznični prizor kao iz najlepše bajke - u njemu je sigurno velika, bogata, atraktivna jelka, koja je u većini slučajeva stavljena uz kamin s upaljenom vatrom.


U stvarnosti - stavljanje jelke uz jak izvor toplote i vatre nije baš pametna ideja. A stručnjaci ističu da je ne bi valjalo staviti i na još neka mesta.

Stručnjaci preporučuju da jelku – bez obzira na to je li reč o veštačkoj ili živoj jelci – udaljite barem jedan metar od bilo kakvih grejalica, peći, radijatora i kamina. Što je jelka duža u prostoriji i blizu jakog izvora toplote, to je veća šansa da se zapali.

A paljenje veštačke jelke donosi rizik i od širenja opasnih jedinjenja kao posledice gorenja plastike i drugih materijala, pa ga nemojte stavljati ni uz zapaljene sveće.

Unsplash
Novogodišnja jelka

Rasveta koja se koristi prilikom ukrašavanja često je neispravna, a upaljene dekoracije i ukrasne sveće ostavljaju se bez nadzora u blizini jelke.


Prirodna božićna jelka predstavlja posebnu opasnost.

Brzo se osuši i potrebno je svega 30 sekundi da izgori i zahvati okolni nameštaj, zato se ne sme postavljati u blizini izvora toplote niti je preporučljivo koristiti prskalice na jelci, upozoravaju vatrogasci.

Pexels
Prskalica

Pre nego što okitite jelku, pronađite savršeno mesto za ukrašavanje.


Izbegavajte da stavite jelku uz zavesu ili direktno na prozor. Ne samo da ćete na taj način onemogućiti redovno provetravanje doma, što je veoma važno u zimskim mesecima, već ćete sebi smanjiti i prodor prirodne svetlosti u ostatak životnog prostora.
Pexels
Devojčica piše Deda Mrazu

Istraživanja su pokazala da manjak prirodne svetlosti u zimskim mesecima može znatno uticati na raspoloženje i izazvati bezvoljnost, oslabljenu koncentraciju, poremećaje spavanja i slične tegobe.

Iako mnogi sanjaju o monumentalnim stablima koja dopiru sve do plafona doma, bolje je kupiti manju jelku. Idealno bi bilo da između plafona i vrha stabla imate na raspolaganju barem pola metra slobodnog prostora.

Pexels
Jelka

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike