Neprijatan miris iz patika postaće stvar prošlosti, a sve zahvaljujući ovim trikovima

26.09.2022

08:34

0

Autor: Z.A.S.

Većinu onoga što vam je potrebno već imate kod kuće

Neprijatan miris iz patika postaće stvar prošlosti, a sve zahvaljujući ovim trikovima
Patike - Copyright Pixabay

Oni kojima se stopala znoje, uglavnom imaju problem sa neprijatnim mirisom u obući i zato je za njih prevencija u vidu pudera u patikama odlično rešenje. Puder će učiniti i da stopala i da patike ostanu suve tokom dana, pa samim tim neće biti problema ni sa mirisom.

Međutim, ukoliko je šteta već učinjena, postoji nekoliko načina da neprijatan miris neutrališete iz patika. Jedan od njih je da koru pomorandže ostavite da odstoji u patikama 24 sata, a ona će upiti miris. Pomorandžina kora sadrži antibakterijska ulja koja sprečavaju rast bakterija. Koru možete da umotate u tanki papir koji će upiti ulja. A ako mislite da bi ulja mogla da ofarbaju unutrašnjost patika, koristite sodu bikarbonu. Ispunite stare najlonke sodom bikarbonom i zavežite ih na krajevima. U svaku cipelu stavite po jednu čarapu na kraju dana, a soda bikarbona će obaviti posao preko noći.

Profimedia
 

Ali patike možete i posuti sodom bikarbonom i ostaviti da deluje 15 minuta, a za jači efekat preko noći. Istresite višak sode i neprijatan miris biće neutralizovan. Patike možete lagano da poprskate i sirćetom, ali sirće ne koristite istovremeno sa sodom bikarbonom jer će se peniti.

Protiv neprijatnih mirisa možete da se borite i peskom za mačke, koji upija vlagu i neprijatne mirise i sprečava njihovo širenje kućom. Isto važi i za patike. Uzmite čiste istrošene najlonke i napunite ih peskom. Zatvorite gumicom i stavite u obuću da tokom noći upije neprijatne mirise i vlagu.

Odličan dezodorans za patike je i alkohol. Napunite flašicu s raspršivačem medicinskim alkoholom i poprskajte patike. Alkohol će ubiti sve bakterije, ali pazite da patike na natopite previše. Pustite da se dobro osuše. Za osvežavajući miris u flašici s raspršivačem pomešajte malo vode, alkohola i nekoliko kapi antibakterijskih eteričnih ulja, poput ulja od limuna, čajevca ili eukaliptusa. Poprskajte patike i ostavite ih da se u potpunosti osuše.

Pixabay
 

Ugalj takođe pomaže kod neprijatnih mirisa. Stavite po komad aktivnog uglja u omiljene patike i on će eliminisati nakupljeni smrad. Patike preko noći možete da stavite i u kesicu sa zatvaračem i u zamrzivač. Niske temperature uništiće sve bakterije i mirise.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike