Profesor upozorio da ne zagrevamo hranu u plastičnim posudama: To je opasno, kaže

21.09.2022

08:44

0

Autor: Z. A.

Ubiće nas plastika

Profesor upozorio da ne zagrevamo hranu u plastičnim posudama: To je opasno, kaže
profimedia-0705046762 - Copyright Profimedia

Podgrevanjem hrane u mikrotasnoj rerni u plastičnoj posudi rizikujete svoje zdravlje, upozorio je profesor sa Univerziteta u Melburnu dr Mark Grin.

On objašnjava kako su plastične posude sastavljene od plastifikatora koji im daju savitljiv i mekan oblik. Uobičajeni plastifikatori koje koriste proizvođači su bisfenol A, takođe poznat kao BPA, i ftalati. Oni se često koriste i u drugim svakodnevnim artiklima kao što su toaletne potrepštine i konzervirana hrana. Ali poznato je da plastifikatori utiču na reproduktivni sisitem i povezuju se s drugim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, astme i gojasznosti.

- Plastifikatori bi mogli smanjiti broj spermatozoida kod muškaraca i broj jajnih ćelija kod žena. Stope pobačaja takođe se povećavaju prekomernom izloženošću plastifikatorima - navodi dr Grin za Daily Mail Australia.

Profimedia
 

Ono što je problem kod zagrevanja hrane u plastičnoj posudi jeste kretanje plastifikatora. Što je viša temperatura, to se više plastifikatora kreće. A što je veći sadržaj masnoće u hrani, poput slanine ili lososa, veće su šanse za otapanje.

Ta potencijalna opasnost podstakla je neke zemlje da preduzmu mere pa su plastifikatori zabranjeni u nekim proizvodima u Francuskoj, dok ih je Evropska unija uklonila iz dečjih flašica. Brazil, Malezija i Kina preduzele su iste mere predostrožnosti.

Profimedia
 

- Mrlja na posudama je znak da se plastika otopila. Plastična jedinjenja predstavljaju ozbiljnu opasnost, a pronađeni su u brojnim proizvodima koji bi iznenadili potrošače. Mogu se naći u limenkama, računima, plastičnim flašama, proizvodima za ličnu njegu, šamponima ili regeneratorima - nabraja dr Grin.

Oko 95 odsto ljudi ima merljive nivoe BPA u urinu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike