Šta sve ne smete da bacate u odvod sudopere? Za jednu stvar sigurno niste znali

28.08.2022

14:11

0

Autor: Z.A.S.

Talog od kafe se ponaša identično kao mast - deluje kao mulj i začepi odvod

Šta sve ne smete da bacate u odvod sudopere? Za jednu stvar sigurno niste znali
Sudopera - Copyright Profimedia

Sigurno ste nekada čuli za to da u odvod sudopere ne treba bacati, odnosno sipati ulje. Možda znate i da u njega ne treba da stavljate tanjire pune hrane, a ni da puštate neke vrste hemikalija, jer bi to moglo da ošteti cev.

Takođe, nikada ne bi trebalo da bacate mast, dakle, da mast, odnosno ulje iz šerpi i tiganja sipate u odvod sudopere. Ona je štetna po cevi, ali i po životnu sredinu.

Verovatno vam ovo nikada nije palo na pamet, ali mast, koju sipate u odvod sudopere, može da se stvrdne u cevima i na taj način formira blokadu koju je teško ukloniti.

Unsplash
 

Ono što treba da uradite jeste da sačekate da se zgusne i stvrdne na sobnoj temperaturi, a zatim da je bacite u kantu za smeće.

Međutim, pored toga, mnogi u kanalizacije bacaju talog kafe koja se, verovali ili ne, ponaša identično kao mast. U prevodu, deluje kao mulj i začepi vaš odvod. Zato talog od kafe bacajte u đubre.

Ostaci hrane, takođe, nikada ne bi trebalo da se nađu u odvodu, a ovo se posebno odnosi na kosti, jer kost može da probuši cev, a to će izazvati nagomilani ostavi hrane.

Pixabay
 

I, na kraju, ukoliko imate stare lekove koje planirate da bacite, nemojte ih bacati u kanalizaciju, već ih odnesite na specijalizovane deponije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike