Želite da renovirate stan i da totalno promenite enterijer: Evo kako to Parižani rade

19.08.2022

07:07

0

Autor: D. R.

Vodič za uređenje doma u pariskom stilu

Želite da renovirate stan i da totalno promenite enterijer: Evo kako to Parižani rade
yann-maignan-x3BCSWCAtrY-unsplash - Copyright Unsplash

Parižani su prilično moderni kada je reč o dizajnu enterijera. Dok cene svoje klasične stanove smeštene u centru grada, vladaju tom mešavinom klasičnog i savremenog i stalnom ravnotežom između modernog i retro dizajna.

Čak i ako obožavaju dizajnerski nameštaj, antikvitete i savremenu umetnost, u pariskim šik enterijerima nema ničeg blistavog. Ceni se jednostavnost, dok je umetnost često velika i jedinstvena ili je jednostavno nema, čime se nameštaju daje prostora da diše.

Paleta boja

U tipičnom pariskom stanu zidovi su obično obojeni u belo. Bela boja omogućava naglašavanje detalja istorijskih ukrasa i dobijanje što je moguće više prirodnog svetla. Kako bi dodali kontraste i dubinu prostoriji, duboke boje poput plavo-sive, bež-sive, sive i crne ponekad koriste na zidu ili vratima. Boje dragulja poput smaragdno zelene, safirno plave, rubin crvene ili čak citrus žute takođe igraju ulogu. Ove boje samo treba da budu akcenat poput fotelje, kauča, jastuka ili svetiljke.

Rasveta

Luster je čarobni ukras kada je reč o pariskom stilu. Možete birati između mnogo različitih stilova: rasvetni lusteri iz sredjeg veka, kristalni lusteri ili savremeniji rasvetni delovi. Ako vaš dom već ima vrlo klasične i ukrašene letvice, zidne obloge od poda do plafona i parket, može biti zanimljivo dodati savremeniji luster, kako biste uravnotežili starije predmete koji izgledaju retro.

Podovi

Kako biste uneli dašak pariskog stila u svoj dom, jednostavno ćete morati da se odlučite za parket. Ne zaboravite da obogatite svoj pod prelepim tepisima. Za dnevnu sobu Parižani uglavnom biraju tradicionalne persijske tepihe s bojama dragulja, još bolje ako su vintidž, dok u spavaćoj sobi preferiraju tradicionalne marokanske ili egipatske tepihe izrađene od vune.

Unsplash
 

Stil nameštaja

Parižani savršeno vladaju umećem mešanja klasičnog i savremenog. U najboljim pariskim enterijerima, razdoblja i stilovi pomešani su zajedno – porodično nasleđe, starinski pronađeni predmeti, suveniri s putovanja i savremeni nameštaj, za stil koji je istinski poseban. Savremeni komadi pomažu da se uravnoteže arhitektonske karakteristike pariskih stanova koji izgledaju retro.

Biljke

Postoji nekoliko načina kako svoj dom ukrasiti biljkama i cvećem na pariski način. Možete stvoriti pariski egzotični unutrašnji vrt i pojačati utisak s višim biljkama. 

Takođe, možete dodati buket svežeg cveća u različite prostorije vašeg doma. I suvo cveće je, takođe, odlična alternativa.

Pexels
 

Murali i ogledala

Ponekad su zidovi ukrašeni panoramskim, antiknim, egzotičnim ili slikovitim tapetama i ukrasnim pločama. Jednostavno postavljeno iznad veličanstvenog mramornog kamina, pozlaćeno ogledalo sastavni je deo pariskog dekora. Najbolji pariski enterijeri ispunjeni su savremenom umetnošću, suvenirima i fotografijama sa putovanja, antičkim slikama i skulpturama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike