Ako želite da u kupatilo unesete život, ovih 10 biljaka biće baš to - nov zeleni život

11.08.2022

07:10

0

Autor: Z. A.

Ovom kućnom cveću potrebni su baš uslovi koji vladaju u kupatilu, vašoj budućoj mini botaničkoj bašti

Ako želite da u kupatilo unesete život, ovih 10 biljaka biće baš to - nov zeleni život
pexels-tan-danh-1329710 - Copyright Pexels

Visoka vlažnost, minimalna sunčeva svetlost i promenljiva temperatura: kupatila predstavljaju neprijateljsko područje za kućne biljke. Iako je to je prostorija u kojoj često boravimo, a njoj ipak nedostaje još malo duše, vazduha, svežine... najpre zbog nedostatka dnevne svetlosti.


A tu dušu i drugu dimenziju mogu doneti biljke. Zato i kod nas polako postaje moderno da biljke budu i u kupatilu, iako je to donedavno bilo neoubičajeno.

Postoje vrste kojima baš kupatilski uslovi prijaju, a to su:

1. Aloe vera
Unsplash
 

Kraljica kozmetike zaslužuje da živi u carstvu kozmetičkih procesa. Ova biljka je bukvalno stvorena da živi u uslovima koje joj pruža ova prostorija, ona zahteva minimalno održavanje, voli svetlost, ali ne direktnu, a ukoliko vam zatreba sastojak za pravljenje prirodne kozmetike, on vam je nadohvat ruke.

2. Orhideja
Pexels
 

Ukoliko želite da vam kupatilo izgleda kao iz bajke, orhideja će mu dati baš tu notu. Prodisaće, izgledaće elegantnije, prirodnije i daće mu taj neki wow faktor kao gotovo ni jedna druga biljka.

3. Paprat
Pexels
 

Već je poznato da paprat uživa u vlažnosti vazduha i koja se ne buni kada se temperatura u prostoru često menja, a pritom joj ne treba puno pažnje i zauzvrat daje mnogo. Možete okačiti saksiju na zid ili vrata, staviti je pored ogledala da sama bira put kojim će se širiti ili u neku lepu veliku saksiju koja će imati svoj poseban ugao.

Pexels
 
4. Begonija
Pexels
 

Još jedna carica vlage je begonija, koja ne samo da podnosi vlažnost nego joj čak i više prija. Najbolje raste i razvija se u zatvorenom prostoru, osvtljenje joj nije od primarno važno, a ova kraljica tropskih šuma zaista izgleda veličanstveno. Njenom divnom cvetu koji dolazi u beloj, crvenoj, narandžastoj ili žutoj boji (može biti čak i šatirana) nikako ne prija direktno svetlo, pa je to čini pravim detaljem za kupatilo iz snova.

5. Bambus
Pexels
 

Još jedna biljka koja je sve popularnija u modernom dizajnu kupatila jeste upravo bambus koji takođe nije ljubitelj direktnog izlaganja suncu. Zbog svoog neobičnog oblika savršen je dodatak dekoru vašeg kupatila, a čak se i veruje da pozitivno utiče na emocije onih koji ga gaje, pa eto još jednog razloga da baš njega izaberete da oplemeni prostor vašeg kupatila.

6. Sanseverija ili svekrvin jezik
Unsplash
 

Listovi ove biljke rastu u obliku lepeze prošarane raznim nijansama zelene, a to je čini zanimljivom za dekorisanje. Potiče iz tropskih delova Afrike i Azije, te pa joj para posle vaše duge kupke neće predstavljati nikakav problem, a poprilično je otporna u odnosu na ostale biljke, te ne morate da se brinete da će vam uvenuti ukoliko niste dugo tu i zaboravite da je zalijete.

7. Bršljan
Pexels
 

Kod nas možda poznatija kao puzavica, bršljen je fantastična biljka za vas koji želite da vam kupatilo pomalo liči na botaničku baštu. On se penje uz vertikalnu podlogu ili čak može da puzi po zemlji, zato predstavlja zaista neobičano ukrašavanje kupatila. Listovi su mu srcolikog oblika, a održavanje minimalno. Za njega se veruje da je simbol besmrtnosti, a listovi ove biljke su i lekoviti.

8. Spatifilum ili jedarce
Pexels
 

Biljka kojoj je vlažnost neophodna, a izgleda toliko elegantno da tačno možete da zamislite kako krasi kraljevska kupatila. Mnogi je drže u domu protiv zračenja i poznato je da neutrališe toksične gasove, uspešno podnosi promenu vlažnosti, a kao i svim biljkama iz ove kategorije ne prija joj promaja, pa se postarajte da je sklonite sa prozora kada lufirate kupatilo. Divnim belim cvetovima svako kupatilo učiniće zaista posebnim.

9. Aspidistra ili ukrasni kukuruz
Profimedia
 

Ovo je jedna od onih biljaka koja se preporučuje svakome ko nikad nije gajio biljke, veoma je pogodna za kupatilo, ne smeta joj promenljivost temeprature, vlažnosti vazduha, a u narodu je poznatija i kao salonska palma. Svojim velikim i širokim listovima učiniće da vaše kupatilo deluje kao tropska oaza, a karakteriše je to što joj dugi i gusti listovi često stvore veliki grm, te ćete se iznenaditi kojom brzinom ćete morati da joj nađete još veću i lepšu saksiju da joj bude prijatnije.

10. Pauk biljka ili zeleni ljiljan
Pexels
 

U carstv biljaka zeleni ljiljan ima reputaciju kao jedna od biljaka koje je najlakše održavati. Prija joj vlaga i ne traži puno svatlosti.

***

Ne postoji nijedan jedini razog da u kupatilo ne unesete jedan potpuno nov, zeleni život.

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike