Tri jeftina načina da očistite drveni baštenski nameštaj i učinite da izgleda kao nov

10.08.2022

13:02

0

Autor: D. R.

Neka vaš drveni nameštaj izgleda kao da je sad izašao iz radnje, pomoću ovih praktičnih saveta za čišćenje

Tri jeftina načina da očistite drveni baštenski nameštaj i učinite da izgleda kao nov
profimedia-0102607303 - Copyright Profimedia

Stručnjak otkriva jeftine metode čišćenja koje možete koristiti na svom drvenom baštenskom nameštaju.

Drveni nameštaj vam može trajati godinama ako se pravilno brinete o njemu - a svaka vrsta drveta ima svoj način na koji ga treba održavati.

Ostaci polena, mrlje od hrane i druga prljavština mogu učiniti da vaš drveni nameštaj izgleda loše i pohabano.

Džimi Englezos, viši brend menadžer u "Ronsealu" preporučio je godišnje čišćenje baštenskog nameštaja kako biste ga održali u dobrom stanju u godinama koje dolaze.

Nameštaj od hrastovine

Hrastovo drvo je popularno jer predstavlja materijal koji zahteva minimalno održavanje - ali je takođe jedno od najskupljih vrsta drveta - pa bar zbog toga se potrudite da ga pažljivo tretirate.

Profimedia
 

Prevencija je bolja nego lek, jer hrast je vrlo porozan. Koristite vlažnu krpu da uklonite prljavštinu, a zatim zapečatite drvo voskom ili uljem.

Za svetlije mrlje, Džimi je rekao da majonez koji se utrlja u nju može ukloniti mrlje i lakše ogrebotine.

Za tamnije mrlje, drvo lagano izbrusite i premažite ga uljem kako biste ga vratili u život.

Nameštaj od tikovine

Tikovina postaje popularan materijal za upotrebu kada je reč o baštenskom nameštaju - i postoji jednostavan način da učinite da vaša garnitura izdrži test vremena. Stručnjak kaže:

Nežna četka za ribanje je ključna za čišćenje i održavanje ovog drveta. Ako prejako ribate, drvo bi moglo da počne da plavi. Ne brinite ako se ovo desi. Predivna prirodna siva boja drveta će se vratiti ako ostavite nameštaj na suncu.

Profimedia
 

Kako bi nameštaj od tikovine ostao u dobrom stanju, Džimi predlaže da je pokrijete kada se ne koristi, jer ćete tako sprečiti štetu koja može biti nepopravljiva ako dođe u dodir sa ptičjim izmetom.

Nameštaj od bora

Bor je izuzetno pristupačno drvo - ali je i najmanje izdržljivo. Stručnjak za „uradi sam“ preporučuje da svoj nemeštaj od bora zaštitite čim ga kupite i postavite napolje.

- Ako se baš dogodi najgore, možete koristiti i pastu za zube i sodu bikarbonu kao način da uklonite mrlje od drveta - dodaje on. Pomešajte ovo dvoje i utrljajte mrlju dok ne postane toplo, a zatim obrišite čistom, vlažnom krpom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike