Psiholozi kažu da za svaku prostoriju u vašem domu postoji savršena boja

16.07.2022

15:26

0

Autor: D. R.

Narandžasta može učiniti da se osećate uzbuđeno i entuzijastično, a plava ima moć da vas smiri

Psiholozi kažu da za svaku prostoriju u vašem domu postoji savršena boja
david-pisnoy-46juD4zY1XA-unsplash - Copyright Unsplash

Boja sobe u kojoj sedite može uticati na to kako se osećate, prema psihologiji. Dok vam crvena može pomoći da se fokusirate, plava može da vas smiri.

Farbanje određenih prostorija i prostora određenom bojom može vam pomoći da postignete ono što želite, bilo da je to strast, sreća ili potreba za povećanjem apetita.

Ovo je lista boja i soba koje savršeno idu jedna uz drugu

1. Za kuhinju odaberite žutu

Žuta boja povećava proizvodnju serotonina u vašem telu i povećava apetit, što je čini najpogodnijom bojom za kuhinje. To je i razlog zašto je većina restorana žute boje.

Unsplash
 

2. Za kućnu kancelariju ili teretanu idealna je crvena

Prema mišljenju stručnjaka, crvena boja čini ljude produktivnijim. Kada radite u kancelariji ili prostoriji crvene boje, brzina i snaga reakcija se povećavaju. Ako se pitate u koju boju bi trebalo da ofarbate svoju teretanu ili kućnu kancelariju, crvena je ona kojoj treba težiti.

3. Vaša spavaća soba neka bude u plavoj boji

Plava boja ima moć da vas smiri i ispuni sobu spokojem. Ovo je jedna od najrelaksirajućih boja za gledanje, plava izaziva emocije i može smanjit puls. Pošto je vaša spavaća soba mesto gde treba da se opustite, farbanje u plavo je dobra ideja.

Unsplash
 

4. Ulaze i hodnike okrečite u sivo

Prema poznatom dizajneru enterijera, Suzan Bednar Long, siva boja je najpogodnija za ulaze i hodnike jer služi kao neutralna u odnosu na druge prostorije. Jednostavna je, ali elegantna, te daje vašoj kući jedinstven izgled.

5. U dnevnoj sobi odlučite se za narandžastu

Narandžasta može učiniti da se osećate uzbuđeno i entuzijastično, a istovremeno izaziva osećaj topline. Zbog svojih svojstava, narandžasta je najpogodnija za dnevne sobe ili središnje delove vašeg doma.

Unsplash
 

6. Nova soba za bebu treba da bude svetlo zelena

Boja kojom farbate bebinu sobu može zaista uticati na njihov razvoj. Zbog toga je najpogodnija boja za njihovu sobu - zelena. Deluje umirujuće i predstavlja zdravlje. Smanjuje pritisak i može pomoći vašoj bebi da mirno spava.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike