Kako očistiti zlato: Jedina „uradi sam“ metoda koju bi uvek trebalo da koristite za čišćenje zlatnih predmeta

18.06.2022

13:50

0

Autor: D. R.

Evo najefikasnijih domaćih sredstava za čišćenje zlata koje možete isprobati kod kuće

Kako očistiti zlato: Jedina „uradi sam“ metoda koju bi uvek trebalo da koristite za čišćenje zlatnih predmeta
profimedia-0570110233 - Copyright Profimedia

Zlato će godinama izgledati sjajno ako se pravilno neguje, ali samo ako koristite prave sastojke za "lečenje" ogrebotina i drugih oštećenja.

Ono vrlo osetljivo pa ga treba čistiti nežnim proizvodima kako ga ne biste oštetili.

Zlato je oduvek popularan materijal kako za nakit, tako i za pozlaćene ukrase i dekor, ali neophodno je i da ga održavati čistim, ne samo da bi lepše izgledalo već i iz higijenskih razloga.

Ipak, kod čišćenja treba paziti da se lomljivi komadi ne oštete, a sjaj ćete im lako vratiti uz nekoliko jednostavnih sastojaka.

Maslinovo ulje odlično je za naše zdravlje, ali i za čišćenje. Iako nam se može učiniti kako je zaista šteta ovim "tekućim zlatom" čistiti išta, ovo je dobro znati. I isprobati, barem povremeno. 

Kako piše "Express", jedan od saveta za čišćenje zlata je korištenje najobičnijeg deterdženta, ali važno je samo da bude što blaži. U posudu s toplom vodom dodajte nekoliko kašika deterdženta za pranje sudova i ostavite nakit unutra pet do deset minuta. Kada ga izvadite, isperite ga tako što ćete ga staviti u posudu sa gaziranom vodom; ona će pomoći da se ukloni sva "zavučena" prljavština i dubinski će ga očistiti.

Pixabay
 

Još jedan od saveta je korištenje četkice za zube i deterdženta za sudove. Nakon što ste nakit lagano oprali deterdžentom i iščetkali četkicom, dobro ga obrišite mekom i vlažnom krpom, pa onda suvom. 

Zlatno ćete prstenje najlakše očistiti tako da ga uronite u šoljicu u koju ste prethodno sipali alkohol. Nakon samo nekoliko minuta, vratićete im se stari sjaj i skinućete sve nečistoće. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike