Vodič za odleđivanje frižidera: Evo čime da ga čistite i šta nikako ne smete da koristite

02.06.2022

14:37

0

Autor: Z. A.

Sve je toplije nama, ali i uređajima

Vodič za odleđivanje frižidera: Evo čime da ga čistite i šta nikako ne smete da koristite
profimedia-0572874990 - Copyright Profimedia

Kako biste osigurali da vaš frižider i zamrzivač što duže budu efikasni, vodite računa koliko u njemu ima nakupljenog leda. Ako primetite da je debeo oko centimetar, zasučite rukave i bacite se na odmrzavanje.


Kako bi namirnice što duže ostale zamrznute, pre nego što prionete na posao, neko vreme ostavite uključenu opciju brzog zamrzavanja. Nakon što ga isključite iz struje i ispraznite, kako biste ubrzali odleđivanje, na policu stavite plitku posudu s toplom vodom pa ostavite otvorena vrata zamrzivača.

Nikako ne ubrzavajte odleđivanje fenom za kosu ili grejalicom – njihova toplina može oštetiti rashladne elemente. Ako je potrebno, za odstranjivanje inja ili leda nežno upotrebite plastični strugač.
Za čišćenje ispražnjenog zamrzivača nije preporučljivo upotrebljavati agresivna sredstva jer ona mogu oštetiti površinu. Unutrašnjost je najpre najbolje oprati mešavinom vode i deterdženta.
Pranje ponovite mlakom vodom, kojoj ste dodali malo sirćeta.

Za spoljni deo zamrzivača upotrebite vodu i deterdžent. Plastične površine možete tretirati alkoholom ili sredstvom na alkoholnoj bazi.

Profimedia
 
Prvi korak

Isključite frižider. Izvadite police, operite ih mešavinom vode i tečnog sapuna, pa ostavite da se osuše. Istim rastvorom očistite unutrašnjost frižidera. Možete dodati nekoliko kapi ulja vanile.

Drugi korak

Izvadite zaleđenu hranu. Sve pregledajte i bacite namirnice kojima je istekao rok trajanja ili su predugo stajale zamrznute. Ostalo zamotajte u novinski papir i stavite u hladniji prostor. Ako je dobro rashladite, može poslužiti i mašina za sudove.

Treći korak

Za brzinsko odleđivanje zamrzivača (koji još nije pretrpan ledom) najpre se valja rešiti inja. Dobro namočite krpu u alkohol, koji se ledi na nižim temperaturama, te njome prekrijte led. Nakon toga nežno uklonite led plastičnim ili drvenim strugačem.

Profimedia
 
Četvrti korak

U bočicu s raspršivačem ulijte šoljicu vode, kašiku sirćeta i kašiku tečnog deterdženta, pa izmešajte rastvor.

Peti korak

Poprskajte mešavinu po unutrašnjosti zamrzivača. Dobro očistite zidove sunđerom ili papirnatim ubrusima.

Šesti korak

Dok je još isključen, obrišite prašinu sa kondenzatora sa zadnje strane aparata. Nakon što ste očistili i osušili unutrašnjost zamrzivača, uključite aparat i u njega rasporedite namirnice. Kako bi bolje radio, pazite da je barem pet centimetara razmaka između zavojnica i zida.

Profimedia
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike