Ove tri stvari što pre izbacite iz kuće, jer mogu da budu izuzetno opasne po zdravlje

26.05.2022

11:08

0

Većina nas ih svakodnevno koristi, a da ni ne zna koliko su štetne

Ove tri stvari što pre izbacite iz kuće, jer mogu da budu izuzetno opasne po zdravlje
Pixabay

Domovi su prepuni raznoraznih predmeta koje svakodnevno koristimo. Ono što ne znamo jeste da su mnogi od njih zapravo opasni po zdravlje, jer su napravljeni od opasnih materija.

Neke od njih držimo u kupatilu, neke u kuhinji, ali ni ne sumnjamo da nas upravo oni ugrožavaju.

Plastične kutije za hranu
One, naravno, same po sebi nisu opasne, međutim, ukoliko su napravljene od stirena ili bisfenola A, onda postaju opasne. A zbog čega? Bisfenol A, nakon što se namirnice zagreju u mikrotalasnoj rerni, počne da prodire u njih, a zatim se postepeno akumulira u telu i može da utiče na pojavu određenih oboljenja. Obratite pažnju na pakovanje, jer se prisustvo bisfenola A označava brojem 7 u trouglu.

Unsplash/Kim Deachul
 

Stiren nije opasan na sobnoj temperaturi, međutim, može da pređe na hranu prilikom procesa zagrevanja, a može da ošteti jetru i da negativno utiče na plodnost.

Šta je rešenje?
Kad god postoji mogućnost koristite staklene i keramičke posude, ili one koje su od polietilena ili polipropilena. Namirnice, ukoliko ih grejete, stavite u tanjir jer je tako najbezbednije da ih podgrevate. Nikako nemojte čuvati ni ambalažu u kojoj su bili upakovani sladoled i slični proizvodi i nemojte ih koristiti za čuvanje hrane, jer je ta ambalaža napravljena za jednokratnu upotrebu.

Unsplash/Francesca Tosolini
 

Zavesa za tuširanje

Ukoliko ste nekada primetili čudan miris zavese za tuširanje koja je potpuno nova, u pitanju je polivinil-hlorid, supstanca koja vrlo lako može da iziritira respiratorni trakt, kao i da ošteti centralni nervni sistem, bubrege, i jetru, ali i da izazove mučninu, glavobolju i gubitak koordinacije. Kada topla voda dođe sa njom u kontakt, supstanca postaje posebno toksična, a može da oslobodi i mnoga isparljiva jedinjenja koja se talože u plućima.

Šta je rešenje?
Koristite zavese od netoksične plastike (PEVA) ili one koje su napravljene od prirodnih materijala poput bambusa i pamuka.

Profimedia
 

Sunđeri za pranje sudova
Oni su leglo bakterija u svakom smislu te reči, a prema istraživanju mogu da sadrže stotine hiljada puta više bakterija od daske u toaletu. Čak 77% ispitanih kuhinjskih sunđera sadržalo je bakterije koje dovode do akutnih crevnih poremećaja, a 18% njih stafilokokne bakterije.

Šta je rešenje?
Menjajte sunđere na svakih sedam dana, a nakon toga ih bacite. Dok ih koristite, možete da ih, uveče, nakon pranja sudova, potopite u ključalu vodu i na taj način ih dezinfikujete.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam