Magnolija je kraljica proleća, a ovako treba da je negujete

19.05.2022

08:59

0

Postoji čak 210 vrsta magnolija, a u našim krajevima je najčešća ona sa ljubičastim cvetom i beličaste unutrašnjosti

Magnolija je kraljica proleća, a ovako treba da je negujete
Magnolija 1 - Copyright Pixabay

U periodu od aprila do juna, cveta jedan od najlepših cvetova - magnolija. Ona je šumska biljka, pa najviše voli sveže šumske terene i nije poželjno saditi je zajedno sa ostalim biljkama. Dakle, obezbedite joj dovoljno prostora i sadite je samostalno ili tako da dovoljno bude udaljena od ostalih biljaka, kako bi imala mesta da raste i razvija se.

Pravo vreme za sađenje ove prelepe biljke jeste april, a ono što će za nju biti najbolje jeste da ih postavite na sunce ili teren koji je u blagoj senci. Takođe je važno da bude na mestu koje je zaštićeno od jakog vetra i mraza.

Kako se koren magnolije zakorenjuje u površinskom sloju tla, sadite je plitko i nemojte da je okopavate kako ne biste povredili koren.

Pixabay
 

Postoji čak 210 vrsta magnolija, a u našim krajevima je najčešća ona sa ljubičastim cvetom i beličaste unutrašnjosti. Ovaj cvet potiče iz Severne Amerike i istočne Azije, dok je u evropskim vrtovima odavno prisutna. U francuski grad Nant je, u proleće 1740. godine, stigla posebna pošiljka, direktno iz Amerike. Pogađate, u pitanju je bila magnolija, biljka koja je, u Evropi, do tada bila nepoznata. Ime je dobila po Pjeru Magnolu, koji je, po nalogu Luja XIV-og, skupljao najlepše biljke za versajski vrt.

Magnoliju nikako nemojte orezivati u jese ili zimu, već odmah nakon prvog talasa cvetanja, odnosno, u proleće. Takođe, nikada ne treba da uklanjate više od jedne trećine magnolije. Možda niste znali, ali, orezivanje je za biljku veliki stres, pa je nakon njega, podložna štetočinama i bolestima. Ukoliko uočite oštećene, bolesne ili suve grane, uklonite ih, ma koje doba godine da je u pitanju.

Pixabay
 

Prvo cveće će se razviti tek sedam godina nakon sadnje, a glavni oprašivači magnolije su bube i pčele, jer one nemaju nektar već pelud obogaćen proteinima koje pčele koriste kao hranu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike