Usisavanje nije velika mudrost, a svi prave 5 istih grešaka

03.11.2020

13:17 >> 11:35

0

Autor: Z. A.

Imamo čudan kolektivni odnos prema tom kućnom poslu

Usisavanje nije velika mudrost, a svi prave 5 istih grešaka
Copyright Pexels/ Gustavo Fring

Usisavanje nije neka velika mudrost niti nauka, a većina nas pravi identične propuste zbog kojih nam kuća nije usisana koliko je to maksimalno moguće, odnosno u skladu s pravim mogućnostima usisivača. A poslednjih meseci je i te kako važno da nam kuća bude čista poput apoteke.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: 10 grešaka koje stalno ponavljamo kod kuće, a opasne su po zdravlje i samu građevinu

Kada saznate koji su to pet velikih grešaka, možete da ih izbegnete, a vaša kuća, podovi i nameštaj biće besprekorno usisani

1. Čekamo da se vrećica usisivača potpuno napuni

Neki usisivači imaju indikator koji pokazuje koliko je vrećica puna, ali najbolje je da sami proverite stanje i zamenite vrećicu kada je tričetvrt puna. Na taj način usisavač će uvek jako vući. Ako koristite usisivač bez vrećice, ne zaboravite da očistite delove na kojima se skuplja prljavština.

2. Usisavamo s prljavim filterom

Usisavanjem nećete efikasno ukloniti alergene ako je filter pun prljavštine. Filter nije potrebno menjati često koliko i vrećicu, ali ako izgleda istrošeno ili je jako prljav ili pokidan, vreme je da ga zamenite.

3. Ne koristimo priključke za usisivač

Uz gotovo svaki usisivač dolaze i pomoćni priključci koji olakšavaju usisavanje nameštaja, lampi, roletni i teže dostupnih mesta… Nemojte da vam ti vredni pomagači samo stoje neiskorišćeni i skupljaju prašinu već ih koristite.

4. Vraćamo žicu električnog kabela u usisavač a da je usmeravamo

Mnogi od nas nakon usisavanja samo stisnu dugme na usisivaču i puste da se električni kabel sam vrati na svoje mesto. Međutim, to je pogrešno jer žica može zastati, zapetljati se i tako se zaglaviti da je ne možete vratiti skroz u usisivač niti izvući van. Uvek držite žicu u ruci i tako je usmeravajte da se pravilno vrati na svoje mesto.

Pexels

ČITAJTE I: Zadaje muke svim domaćicama: Rešite se uporne plesni iz svog doma

5. Ne skidamo dlake sa četke usisivača

Četka koja se ne okreće najčešće se ni ne čisti. A nakupljene dlake, vlakna i slični otpaci koji su skupe na četkama mogu da unište motor usisivača. Zato svaki put nakon usisavanja uklonite smeće koje je skupilo na četkama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Zadovoljna.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike