Ova prirodna sredstva zadržaće krpelje daleko od vas i vašeg ljubimca

30.04.2022

14:14

1

Prirodni repelenti ne štete ni vama ni životinjama

Ova prirodna sredstva zadržaće krpelje daleko od vas i vašeg ljubimca
pexels-chris-f-5833194 - Copyright Pexels

Proleće je konačno tu u svom najzelenijem obliku, a ljudi su sve češće i duže napolju. Budući da se Praznik rada ili 1. maj po tradiciji slavi u prirodi, ove godine će se svi opet raskomotiti u travi i uživati. I biti veoma blizu bićima koje zovemo krpelji.

A to može da upropasti praznike.

Pritom, analiza Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju pokazala je da je na teritoriji Beograda od 17 pregledanih lokacija na njih 15 utvrđeno prisusutvo krpelja koji u sebi nose bakteriju boreliju koja je uzročnik lajmske bolesti.

Da biste bili mirni, osim što nije zgoreg da pokrijete što veći deo kože odećom, možete da iskoristite neke prirodne namirnice kao repelente protiv krpelja.

 

Pexels
 
Beli luk je najbolji

Beli luk je jedno od najboljih rešenja. Dovoljno je da pojedete malo belog luka pre nego što odete u prirodu jer beli luk krpelji ne podnose.
Ako imate psa, njemu takođe možete u hranu staviti malo belog luka i tako zaštititi i svoje ljubimce od ovih napasnika.

Ukoliko vam beli luk nije po volji, možete upotrebiti druge prirodne sastojke

Pixabay
 
Eterično ulje čajevca

Ulje čajevca je jedno od najpoznatijih prirodnih ulja koje se koristi za zaštitu od insekata, dezinfekciju i zaštitu kože od virusa i bakterija. Pomešajte ga sa malo vode i nanesite ga na kožu.

Ulje nima

Zbog bogatog nutritivnog sastava i snažnog protivupalnog, antivirusnog i antiparazitnog delovanja, ulje nima štiti od krpelja, a deluje i kao tretman za kožne infekcije i dezinfekciju rana. Nakapajte nekoliko kapi ulja na kožu, utrljajte i dobićete domaći repelent protiv krpelja.

Pexels
 
List oraha, karanfilić i medicinski alkohol

U veću teglu sipajte 500 ml medicinskog alkohola, pet do šest svežih listova oraha i 100 g karanfilića. Pustite da mešavina odstoji četiri dana, uz povremeno mešanje. Nakon toga izvadite listove i karanfiliće i dodajte po želji nekoliko kapi eteričnog ulja (najbolje ulje lavande koje prirodno tera komarce). Mešavinom ulja namažite kožu.

Pexels
 
Sprej s kedrovim uljem

Kedrovo ulje je neotrovno, prirodno sredstvo protiv krpelja i drugih insekata. Može se prskati direktno na kožu ili na odeću. Bezbedan je za upotrebu na ljudima, ali i na kućnim ljubimcima. Ulje kedra ne samo da odbija krpelje i druge dosadne insekte, već ih i ubija.

Domaći repelent protiv krpelja i insekata

Samo promešajte sve navedene sastojke i nanesite na kožu pre izlaska iz kuće.

Sastojci:

  • 9 kapi eteričnog ulja citronele
  • 6 kapi eteričnog ulja čajevca
  • 6 kapi eteričnog ulja ljute nane
  • 1 kašika bademovog ulja ili ulja jojobe
Ulje eukaliptusa

Ulje eukaliptusa poznato je kao vrlo efikasno sredstvo protiv krpelja. U bočici sa raspršivačem pomešajte 120 ml destilovane vode i 20 kapi eteričnog ulja eukaliptusa. Pre upotrebe protresite i poprskajte po koži ili odeći, obući...

Ovaj pripravak siguran je i za korišćenje kod pasa. Sigurno za upotrebu na psima (ulje eukaliptusa mora se razrediti s vodom pre nanošenja na životinju).
Jabukovo sirće

U bočici s raspršivačem pomešajte sledeće sastojke, protresite i nanesite na kožu ili odeću:
2 šolje vode
4 kašike jabukovog sirćeta
2 kašike organskog ulja nima

Određena eterična ulja

Krpelji ne podnose miris limuna, narandže, cimeta, lavande, ljute nane i geranije, pa će izbegavati hvatanje za sve što miriše na njih. Bilo koje od ovih ulja možete pomešati sa, recimo, bademovim uljem i premazivati njime kožu.

Šta ako vas ipak gricne beštija?

Ipak, najbitnije je da kada se i vratite iz prirode prvo pregledate svoje telo i vidite da li se negde zakačio krpelj. On se najčešće kači u prevojima – u pazušnim jamama, preponama ispod kose, zato što je tu toplo i vlažno – rekla je za Tanjug dr Milena Turubatović iz Doma zdravlja Savski venac.

Ako primetite krpelja, nikako ga ne treba natapati nikakvim sredstvima, niti acetonom, uljem i alkoholom, treba se javiti lekaru da bi u domu zdravlja stručno bio izvađen krpelj i da bi lekar rekao šta je potrebno dalje da se uradi.

Pexels
 

To mesto uboda krpelja treba da se prati narednih 30 dana zato što je moguće da se pojavi prvi simptom u smislu crvenila oko uboda, kada se opet treba javiti lekaru.

Ako se i ne pojavi crvenilo i nešto kasnije se javi visoka temperatura, malaksalost, bolovi u zglobovima, onda se isto javljate lekaru kako biste dobili smernice šta je potrebno dalje raditi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike