Dubinsko pranje tepiha možete obaviti kod kuće uz pomoć namirnica koje su vam svakodnevno pri ruci

27.04.2022

15:47

0

Nema potrebe da plaćate tepih-servis

Dubinsko pranje tepiha možete obaviti kod kuće uz pomoć namirnica koje su vam svakodnevno pri ruci
lida-sahafzadeh-UMo3_QxeIRI-unsplash - Copyright Unsplash

Udobnost i lepota enterijera zavise i od odabira pravog tepiha. Ovaj važan detalj daje dodatni komfor prostoriji. Kada se deca igraju na podu, ili kada bosim stopalima ujutru stanete na meki ćilim pored kreveta, vi uživate u toplini i prijatnosti doma. 

Sve do trenutka kada čišćenje tepiha dođe na red.

Održavanje tepiha je nesumnjivo vrlo bitno za zdravlje cele porodice.

Pojedine namirnice koje svakako imamo u kući mogu biti podjednako delotvorne kao sredstva za čišćenje, a pritom su bezopasne.

Ukoliko imate malu decu ili kućne ljubimce mnogo je bolja opcija da umesto hemikalija i raznih sredstava za čišćenje, koristite prirodna sredstva. Takođe, u oba slučaja šansa da su vam tepisi u mrljama je daleko veća.

Fleke na tepisima su normalna pojava, a da biste ih uklonili nema potrebe da se izlažete velikim troškovima. Neutrališite ih koristeći prašak za pecivo.

Naime, prašak za pecivo rastvorite u malo vode, a onda tom smesom istrljajte fleku koju dosad nikako niste uspevali. Potom usisajte dobro taj deo tepiha.

Soda bikarbona je još jedno dobro rešenje, pogotovu ako prethodno prebrišete tepih rastvorom sirćeta i vode, uklanjajući masnoće i rastvorljivu prljavštinu. Detaljnim usisavanjem sode nakon toga, dobijate higijenski, čist tepih, iz kog su odstranjeni i svi neprijatni mirisi.

Takođe, fleku možete ukloniti i uz pomoć kisele vode. Dobra stvar je što njom možete eliminisati uporne mrlje i fleke i sa drugih površina poput fotelja, kreveta, ugaonih garnitura i sličnih platnenih materijala. Sve što treba da uradite jeste da isflekano mesto prelijete s malo kisele vode i ostavite da odstoji. Mrlja će se povući, a vi samo prebrišite taj deo krpom.

Pixabay
 

Plastelin i žvakaća guma uspešno se uklanjaju ledom. Stavite kocku leda na mrlju i ostružite hladno očvrslu prljavštinu. Zatim područje tretirajte deterdžentom.

Univerzalno sredstvo za dubinsko pranje tepiha sadrži eterično ulje limete i sodu bikarbonu. Mešavinu možete da napravite tako što ćete u plastičnu kesicu staviti šoljicu sode bikarbone pomešane sa 20 kapi eteričnog ulja limete. Neka mešavina odstoji u kesici 24 sata.

Pre pranja, tepih dobro usisajte, pa odstajalu smesu posipajte po celoj površini tepiha. Pošpricajte čistom vodom i nakon toga dobro izribajte četkom. Neka smesa odstoji na tepihu barem 40 minuta, a zatim tepih ponovo usisajte

Verovali ili ne, krompir je takođe pogodan za čišćenje tepiha - može izvući i dubinsku prljavštinu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike