Četiri stvari koje nikada ne biste smeli da čuvate ispod sudopere i četiri kojima je baš tu mesto

03.02.2022

08:50

0

Beznačajno je to koliko je vaša kuhinja organizovana i lepa ako znate da ispod sudopere ima nereda

Četiri stvari koje nikada ne biste smeli da čuvate ispod sudopere i četiri kojima je baš tu mesto
taylor-wilcox-cABI3p0F7rU-unsplash - Copyright Unsplash

Jeste li u poslednje vreme zavirili u ormarić ispod sudopere? Ako ste poput mnogih ljudi, to bi mogao biti prostor koji izbegavate da otvarate, jednostavno zato što ste ga natrpali s toliko nepotrebnih stvari i čini se da nikako ne može da ostane uredan.

Postoje neke stvari koje nikada ne biste smeli da čuvate ispod sudopere i četiri koje bi trebalo tamo da stoje. Sve što može da apsorbuje vodu je zabranjeno.

Zamislite samo beskrajne gomile kuhinjskih krpa, potrepština za pranje posuđa, starih sunđera, sredstava za čišćenje, recikliranih papirnatih kesa – sve ovo čini listu predmeta koje većina ljudi smatra da su prihvatljive za čuvanje ispod kuhinjske sudopere, a spisak se nastavlja i dalje.

Profimedia
 

Nije važno koliko je vaša kuhinja organizovana i lepa - ako znate da ispod sudopere ima nereda i smeća, teško ćete uživati ​​u njoj u potpunosti. Zahtevi za organizovanom kuhinjom na vrhu su liste želja većine ljudi, kaže Džini Andervud, profesionalna organizatorka i osnivač "Virginia’s Easy Living Solutions". ​​

- Većina klijenata koje vidim imaju jednu zajedničku stvar, imaju previše predmeta u odnosu na prostor u kom žive - kaže ona.

Ormarić ispod vaše sudopere dobro je mesto za početak čišćenja i organizovanja, jer je to često jedan od najviše zatrpanih prostora, zahvaljujući lavirintu cevi koje takođe moraju da budu tamo.

Osnovno pravilo glasi:

- Rezervišite ovaj ormar za predmete koji se odnose samo na kuhinju - kaže Andervud. To znači da zalihe koje koristite za druge delove svog doma, od sredstava za čišćenje WC-a do čistača prašine, treba izbaciti. Počnite tako što ćete izvući napolje sve što imate unutra kako biste mogli da obnovite inventar.

Unsplash
 

Šta ne čuvati ​​ispod sudopere

Dodatne zalihe

Neotvorene kutije kesa za smeće i zalihe dodataka za mašinu za sudove i deterdženata za posuđe i bilo koje dodatne, neiskorišćene stvari trebalo bi da čuvate u ormaru ili nekom drugom prostoru za skladištenje kako ne bi natrpali ovaj vredni prostor, kaže Liza Duli, organizatorka iz Bostona.

Opasne hemikalije

Možda ćete imati povremenu potrebu za snažnim sredstvom za čišćenje, poput izbeljivača, ali te hemikalije trebalo bi da budu bezbedno skladištene u garaži ili podrumu, van dometa male dece i dalje od drugih svakodnevnih predmeta, kaže Duli.

Zapaljivi proizvodi

To uključuje uobičajene proizvode kao što su razređivači, sredstva za poliranje, boje i neka sredstva za čišćenje, jer se mogu nasumično zapaliti u nekim uslovima. Najozloglašeniji uzrok spontanog izgaranja su nauljene krpe nakon što se koriste za nanošenje laka za nameštaj, kaže Andervud. Ovo ne treba da stoji u vašoj kuhinji.

Kuhinjske krpe i papirnate kese

Iako su zgodni, ovim predmetima nije mesto ispod sudopere jer ih curenje vode može uništiti. Umesto toga, odložite ih u obližnji ormarić ili na neko drugo mjesto gde ćete moći lakše da ih izvučete kada su vam neophodni.

Šta čuvati ispod sudopere

Posude za skladištenje

Razne kutije, posude i korpe neophodne su za održavanje vašeg ormarića ispod sudopere u vrhunskom stanju. Možete koristiti stvari kao što su fioke na izvlačenje, šipke, pa čak i kuke ili korpe kao jeftinija rešenja za organizaciju.

Unsplash
 

Ako želite da stvari budu još jednostavnije, nabavite nekoliko plastičnih posuda ili kadica kako biste držali svoje zalihe zajedno. Uz rešenje poput plastične posude možete izvaditi jedinicu kao celinu i lakše čistiti ispod. Obavezno nekoliko puta godišnje prođite te posude kroz mašinu za sudove ili ispod mlaza vrele vode. Korišćenje prozirnih posuda takođe vam omogućuje da lako vidite koji su artikli skoro potrošeni, tako da možete napraviti zalihe pre nego što vam ponestane.

Upijajuća prostirka

Pre nego što vratite bilo koji proizvod ispod ormarića, razmislite o tome da na dno postavite prostirku koja može zadržati malo vode u slučaju kapanja. To će zaštiti vaš ormar i sprečiti stvaranje buđi zbog curenja ispod sudopere, kaže Dejvid Šnajder, dizajner interijera.

Sredstva za čišćenje

Postoji nekoliko osnovnih stvari koje bi uvek trebalo da imate pri ruci. To uključuje destilovano sirće ili sirće za čišćenje, sredstva za čišćenje posuđa i kuhinje. Ispod sudopere je i prikladno mesto za čuvanje sunđera, četkica za čišćenje i perača. Samo obratite pažnju da ih često menjajte jer su jedni od predmeta na koje obraćamo najmanje pažnje u kuhinji, a takođe čišćenje vašeg sunđera je krucijalna stvar.

Mali aparat za gašenje požara

Ovo je bezbednosna mera u u slučaju požara koji, nadajmo se, nikada nećete morati da koristite. Iako je retko potreban, bolje je imati ga pri ruci i pobrinuti se da je ispravan, preporuka je Dulijeve. Obavezno pratite koliko dugo vatrogasni aparati traju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike