Najbolji trik za čišćenje prašine čuva se u muzeju, njega možete da ukradete

14.11.2020

12:30 >> 11:52

0

Autor: Z. A.

Tamo to rade najbolje

Najbolji trik za čišćenje prašine čuva se u muzeju, njega možete da ukradete
Copyright Unsplash

U muzejima je prašina neprijatelj broj jedan jer ne samo da ružno izgleda nego uništava stare i vredne umetničke predmete. Otkrijte kojim se trikom tamo služe, primenite ga i prašinu nećete videti u kući bar desetak dana.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Neverovatna kuća od blata pravljena baš kao za Hobite

Prašina će se najmanje primetiti na nameštaju svetlijih boja, ali nema mesta u kući koje je imuno na slojeve prašine koji se talože – čak i ako ih brišete na nekoliko dana.

Muzeji znaju koliko je prašina iritantna, a kod njih čak i opasna za eksponate, pa su zato razvili posebnu metodu uklanjanja prašine zbog koje se ona ne vraća tako brzo.

Pexels/ Karolina Grabowska

Naime, muzeji koriste glicerin, sredstvo za čiju ste primenu verovatno već čuli u medicini, kozmetici, prehrambenoj industriji i poljoprivredi. Glicerin je sredstvo koje je korisno imati u kući, a jeftin je i dostupan. Najbolje ga je nabaviti u apotekama gde košta oko 200 dinara za 50 ml.

Sve što treba da uradite jeste da dodate malo glicerina u kantu s vodom (tri velike kašike na pet litara vode), da umočite krpu u mešavinu, a zatim da tom krpom prebrišete podove, ogledala i nameštaj. Čistačice u muzejima tvrde kako s ovom metodom prašinu ne bi trebalo da je vidite najmanje mesec dana.

Pexels

Za šta je još odličan glicerin

* Mrlje od bobičastog voća možete ukloniti tako što ćete sat vremena držati u glicerinu isflekano mesto, a posle ga isprati u slanoj vodi. Takođe, lako ćete očistiti svežu mrlju od kafe ili čaja ako na uprljan deo odeće nanesete smesu glicerina i kuhinjske soli u razmeri 1: 1. Čim mrlja izbledi, odeću operite na uobičajen način.

* Ako su se vaš kožni nameštaj ili pak torba i jakna s vremenom pohabali, prosto stavite malo glicerina na krpicu i prebrišite oštećene delove.

ČITAJTE I: Ne možete da pronađete otvarač za konzerve? Imamo jednostavan trik da ne ostanete gladni (VIDEO)

* Za čišćenje prozora napravite mešavinu glicerina i etil-alkohola u razmeri 1:10 i njom prebrišite prozore.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sata.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike