Ukoliko koristite električnu grejalicu, ovih šest stvari nikako ne smete da radite

04.01.2022

10:02

0

Izbegnite problem na vreme

Ukoliko koristite električnu grejalicu, ovih šest stvari nikako ne smete da radite
Grejalica 1 - Copyright Profimedia

Zima je period kada mnogi od nas grejanje uključuju na maksimum.

A vrlo često koristimo i pomoćna sredstva, kao što su električne grejalice.

Ukoliko ste među onima koji ih koriste, trebalo bi da pripazite na određene stvari kako biste izbegli nezgode i požar.

Pročitajte i primenite ovih šest saveta.

Ne zanemarujte uputstva za korišćenje i oznake upozorenja 

- Pre nego što uopšte uključite novi električni grejač, pažljivo proučite nalepnice koje se nalaze na njemu i oznake upozorenja kako biste se upoznali sa potencijalnim opasnostima ili sigurnosnim savetima specifičnim za taj model - savetuje Međunarodna fondacija za električnu sigurnost (ESFI).

Nemojte je staviti na mesto na kojem se ukućani puno kreću 

Električni grejači su najdelotvorniji kad greju mali zatvoreni prostor, kao što su kupatilo  ili spavaća soba. Međutim, grejanje prostora u kome se ljudi puno kreću može da bude jako opasno, pogotovo ako imate decu i ljubimce. Ne želite da se iko saplete i padne, i/ili da se opeče.

Profimedia
 

Nabavili ste najjaču električnu grejalicu

Kad su u pitanju električne grejalice, veće ne znači da su grejalice i bolje. Umesto toga, preporučuje se kupovina električne grejalice koja je dizajnirana za zagrevanje prostorije u kojoj nameravate da je koristite, tako da kupovina bilo čega većeg od predložene grijalice, u suštini, predstavlja samo veći trošak novca i energije.

Uključena je u struju pomoću produžnog kabla

Obavezno uključite električnu grejalicu pravo u utičnicu na zidu (ako je moguće da je samo ona uključena u tu utičnicu) umesto u produžni, ili razvodni kabal, za koji je dokazano da bi mogao da se pregreje i prouzrokuje požar. Ali ako ne možete da izbegnete produžni kabal, upotrebite najkraći mogući koji vam omogava grejanje željene prostorije.

Profimedia
 

Osigurajte da barem tri metra u radijusu grejalice nema ničeg zapaljivog

- Osim što ih treba držati podalje od područja u kojem je puno ljudi, takođe pazite da ne postavljate električnu griejalicu na udaljenost od tri metra od stvari koje su lako zapaljive - poput veštačke jelke, starih novina, stolnjaka ili odeće - upozorava ESFI.

Umesto toga uvek stavljajte električnu grejalicu na ravne čiste površine, izbegavajući mesta kao što su ormarići, stolovi, nameštaja ili tepiha, koji bi mogli da se pregreju, izazovu požar, ili da prouzrokuju lakše prevrtanje. Ako je moguće, kupite jedinicu sa sigurnosnim prekidačem pri prevrtanju, koji automatski isključuje grejalicu ako se sruši.

Profimedia
 

Ostavljate grejalicu uključenu bez nadzora

Kada ne koristite grejalicu, preporuka je da je isključite iz utičnice i da uvek budete u prostoriji dok grejalcia radi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike