Prvog januara ne morate da radite ama baš ništa, a ove tri stvari su strogo zabranjene

01.01.2022

11:44

0

Ne opstaju neka narodna verovanja tek tako vekovima, a neka čak zabranjuju dijetu od prvog

Prvog januara ne morate da radite ama baš ništa,  a ove tri stvari su strogo zabranjene
Copyright Profimedia

Novu godinu prati posebna atmosfera, posebni običaji i još posebniji tekstovi o svim aspektima praznovanja i života, pri čemu je većina povezana s magijom i sujeverjem. Ali nije ni praznoverje prazno, posebno ako nam dopušta da plandujemo prvog od jutra do mraka.

Budući da proslavljanje Nove godine ima dugu tradiciju, nije čudno da i danas žive razna verovanja o tome šta bismo smeli i šta ne bismo smeli da radimo prvog dana u godini da bi nam ona bila uspešna. Iako su verovanja uglavnom proizvod straha od nepoznatog, neka idu naruku našim željama.

Pexels
 

Svi dobro znaju da u novo leto ne treba ulaziti sa dugovima i neplaćenim računima, te da 1. januara nikako ne treba pozajmljivati novac.
Oko kućnih poslova i radova vladaju podeljena mišljenja. Dok jedni smatraju da ne treba ništa raditi, pa čak ni prati posuđe jer bi moglo loše da utiče na zdravlje ukućana u narednoj godini i da započinjanje nove aktivnosti na ovaj dan znači da će ona biti osuđena na neuspeh, drugi misle da valja započeti pomalo nekog posla jer to obećava radnu i bogatu godinu.

Kako god, nije zgoreg preslišati se šta se još sme a šta ne sme danas:

 

1. Prvog januara se ne valja raspravljati i svađati.

2. Ko porani i čitav dan bude aktivan, cele godine će biti odmoran. Lenjost se danas ne isplati jer je ulog čitava godina. Ni mamurluk nije izgovor.

3. Ko prvog dana godine jede slatkiše, čitava godina će mu biti slatka. Dakle, nije dobro da počinjimo dijetu 1. januara.

4. Mnogo nečeg sitnog znači novačni imetak u novoj godini, zato treba jesti sočivo, pasulj, pirinač ili proso.

5. Ostavu i džepove treba dobro napuniti, u novčanike ubacite novac, tako ćete prizvati blagostanje.

Profimedia
 

6. Ništa ne treba izneti iz kuće da čitave godine ne biste imali mnogo izdataka.

7. Ne koristite makaze jer ćete preseći sreću.

8. Jedno od starih verovanja kaže da prva osoba koja prelazi kućni prag nakon ponoći ne bi trebalo da bude žena jer se nekada smatralo da žene donose nesreću. Isto tako, smatralo se da prva osoba koja ulazi u kuću ne treba da bude neko ko ima plavu ili crvenu kosu.

9. Potrudite se da budete dobro raspoloženi jer je u narodu uvreženo mišljenje da će vas one emocije koje budete imali 1. januara pratiti cele godine.

Pexels
 

10. Postoji verovanje koje kaže da ne smete da iznosite apsolutno ništa iz kuće 1. januara, ni smeće, ali ni tepihe da biste ih istresli. Drugi ljudi smatraju da je u redu da se iznose stvari 1. januara, ako se prethodno nešto unese u kuću.

11. Nije dobro ni da lomite stvari jer se tako, navodno, priziva nesreća, pa je dobro da budete pažljivi sa posuđem i sa drugim lomljivim stvarima.

12. Nemojte prati veš ili sudove 1. januara jer kažu da to simboliše da će vam neko otići iz kuće.

13. Bilo bi dobro da prvog dana u godini bar malo razmišljate o poslu, a najbolje je da zapišite neke ideje u rokovnik, po mogućstvu nov.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike