Danas je Svetski dan mafina, a razlog zašto se obeležava je topao ljudski gest. Evo inspiracije da i vi učinite isto (+RECEPT)

20.02.2021

13:50 >> 13:29

0

Kako bolje proslaviti ovaj dan nego da pripremite mafine? A treba da uradite još nešto, lepo i humano

Danas je Svetski dan mafina, a razlog zašto se obeležava je topao ljudski gest. Evo inspiracije da i vi učinite isto (+RECEPT)
Copyright Pexels/Anete Lusina

Svetski dan mafina slavi se danas, 20. februara, a priča kako je uopšte počeo da se obeležava dirnula je mnoge.

Naime, radnik jedne kompanije koja se bavi tehnologijom Jakob Kaufman svakog jutra na putu do posla kupovao punu kesu mafina i delio ih beskućnicima po gradu.

On je to radio godinama, ali niko nije znao za njegov velikodušan gest i naviku – sve dok ga nije razotkrila blogerka Julija Levi i uradila intervju s njim.

Oni su ubrzo shvatili da bi kroz ovaj mini-projekt deljenja mafina mogli više da pomognu beskućnicima, pa su tako pokrenuli Svetski dan mafina kada ljudi peku ove ukusne kolačiće, prodaju ih i novac daju u humanitarne svrhe, piše „Days of The Year“, prenosi večernji.hr.

Iako to nije običaj širom sveta, pa ni kod nas, danas možete uraditi istu stvar kao Jakob – ispecite ukusne mafine od banane i čokolade i počastite ljude iz svoje okoline.

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 250 g glatkog brašna
  • 4 banane
  • 100 g belog šećera
  • 70 g smeđeg šećera
  • 60 g naseckanih oraha

Za čokoladni krem

  • 1 veliko jaje
  • 60 ml ulja
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema

Pre svega zagrejte rernu na 180°C.

Pripremite kalup za pečenje mafina i obložite ga papirnatim ili silikonskim korpicama.

U jednoj posudi umutite brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so dok se dobro ne sjedine i ostavite sa strane.

U drugoj posudi umutite bananu, beli šećer i smeđi šećer. Zatim dodajte jaje, biljno ulje i ekstrakt vanile. Ovu smesu pomešajte sa suvim sastojcima iz druge činije, a zatim sve dobro promešajte.

Nakon toga dodajte orahe, lagano promešajte i napunite kalupe za mafine. U svaki dodajte kašičicu čokoladnog krema i laganim pokretima, a možete i čačkalicom, umešajte ga u smesu.

Pecite mafine od 15 do 17 minuta ili dok čačkalica koju zabodtet u sredinu mafina ne izađe čista.

Pexels/ Anete Lusina

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike