Lekoviti biber: Začin koji često koristimo na potpuno pogrešan način

14.12.2021

13:50

0

So pojačava ukus hrane, a biber je čini aromatičnijom i mirisnijom, ali kako da izvučete najbolje iz ovog začina

Lekoviti biber: Začin koji često koristimo na potpuno pogrešan način
pexels-pixabay-39069 - Copyright Pexels

Biber je lekovit i to se zna se od davnih dana. Osim kao začin hrani, koristio se protiv brojnih bolesti u narodnoj medicini: od artritisa i upala pa do bolje probave.

I danas se biber preporučuje za jačanje imuniteta i detoksikaciju, a na stolu, uz so, ima počasno mesto. I dok so pojačava okus hrane, papar je čini aromatičnijom i mirisnijom.

Ponekad ga dodajemo rutinski, po navici, ali biber, ako se pravilno koristi, jelima pruža slojevitost i slast pa je korisno izbeći neke od čestih grešaka.

Pexels
 

Koristimo samo biber u prahu

Ako vam je poznat senario u kom najpre dobro zabiberite supu, a potom nemilice kašljete – zamenite biber u prahu onim iz mlina koji će ga grublje usitniti ili se poslužite biberom u zrnu i gnječite dok ne dobijete željenu veličinu.

Uvek dajte prednost sveže mlevenom biberu, a zrna čuvajte u čvrsto zatvorenom pakovanju kako ne bi izgubio na aromi.

Biramo pogrešnu vrstu

Pexels
 

Crni biber ima najintenzivniju aromu i najviše piperina, blagotvorne materije koja pruža ljutinu. 

Beli biber je manje aromatičan i ima lagano slatkast ukus, a često se koristi u svetlim umacima i čorbama kako ne bi dominirao jelom. 

Zeleni biber je pikantan, ukus mu je svež i lepo se kombinuje s đumbirom, lovorom ili cimetom. Često se koristi u azijskoj kuhinji. 

Ružičasti biber pripada porodice Anacardiacee, a potiče iz Perua. Budući da nije sorta bibera, nego voće ima lagano osvežavajuću notu, a u jelima se često koristi iz dekorativnih razloga. 

Kajenski biber je sušena čili papričica, sorte koja se zove cayenne pa može zbuniti kuvarice koje se s njim još nisu susrele.

Unsplash
 

Ne koristimo ga dovoljno

Uz malu pomoć bibera u glavnoj ulozi mogu nastati divna jela, poput italijanskog klasika: špagete Cacio e Pepe ili jednostabne špagete sa sirom i biberom. 

Biber dodajte u kremaste umake za odreske, u smesu za paniranje, kao i jela od jaja. Odličan je čak i u koktelima ili čokoladnim desertima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Punkufer

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike