Recept dana: Čoko-oranž torta

18.11.2020

07:08 >> 07:43

0

Autor: Z. A.

Ova torta... ona je baš specijalno dobra

Recept dana: Čoko-oranž torta
Copyright Profimedia

Pomorandža i čokolada i su kao susret sunca i zemlje, leta i zime, svežeg i toplog… U tom susretu suprotnosti možda leži odgovor na pitanje zašto su ove dve namirnice tako dobra zimska kombinacija, na trenutak kisela, onda gorka, slatka, pomorandžasta, čokoladna obloga za nepca i dušu. O bogatstvu sadržanom u ovom narandžastom voću i kakaou već smo pisali.

MOŽETE DA SPREMITE: Recept dana: Pastirska pita (shepherd’s pie)

Sastojci:

Za koru:

  • 6 jaja
  • 2 veće pomorandže
  • 200 g mlevenih badema ili oraha
  • 250 g šećera
  • 50 g kakaoa za pečenje
  • 1 kesica praška za pecivo

Za ganaš:

  • 350 ml pavlake za kuvanje
  • 200 g crne čokolade za kuvanje

Za žele od pomorandže:

  • 200 ml soka od pomorandže
  • 50 g šećera
  • 1,5 kašika želatina
  • 3 kašike vode

Priprema

1. Cele pomorandže s korom kuvajte oko pola sata, tj. dok ne omekšaju. Zatim ih izblendirajte štapnim mikserom ili u blenderu.

2. Dno kalupa prečnika 20 ili 22 cm obložite pek-papirom, a stranice premažite uljem. U pire od narandže dodajte sve ostale sastojke i mutite mikserom oko minut, da se sve lepo poveže. Smesu izlijte u kalup i pecite oko 30–45 minuta 180 stepeni. Proverite tortu čačkalicom ili nožem – ako nema tragova testa, kora je gotova. Dobro ohlađenu koru presecite na tri dela.

3. Pripremite prvo žele od narandže jer se najduže steže. Želatin prelijte vodom i pustite da stoji 10 minuta. Sok narandže i šećer pomešajte i postepeno zagrevajte. Kad se sav šećer otopi, dodajte želatin i mešajte dok se ne otopi, pazeći da sok ne zavri. Sok ostaviti da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturu, a zatim u frižideru. Kada počne da se steže (sve vreme paziti da se skroz ne stegne), izvadite ga, njega ćete staviti preko druge kore.

4. Pavlaku za kuvanje sipajte u šerpicu i sačekajte da provri, sklonite je sa ringle i stavite izlomljenu čokoladu. Ostavite da odstoji pola minuta, pa onda dobro mešajte sve dok se ne dobije gladak krem. Ostavite da blago počne da se steže te prelijte preko prve kore.

5. Dakle, na tacnu stavite kalup za tortu i filujte je sledećim redosledom: kora – ganaš – kora – žele od pomorandže – kora. Ukrasite tortu po želji.
Možete i čokoladom i korom pomorandže, recimo, da zaokružite priču.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike