Novi hit: Šveđani su predstavili mleko od namirnice koju svakodnevno koristimo i sada ga možemo napraviti sami kod kuće (VIDEO)

29.11.2021

13:30

0

Ovo mleko ima manje šećera i masnoća, ne sadrži uobičajene alergene i najbolji je izbor ljude koji su osetljivi na laktozu, gluten ili orašaste plodove

Novi hit: Šveđani su predstavili mleko od namirnice koju svakodnevno koristimo i sada ga možemo napraviti sami kod kuće (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Od biljnih mleka najčešće se spominje ovseno, sojino ili bademovo, ali sada je stiglo i novo biljno mleko, a to je mleko od krompira koje je puno raznih blagodeti.

Može vam pomoći da bolje varite hranu, posebno ako imate problem sa opstipacijom, nadutošću stomaka ili gasovima. Takođe je izvrstan izvor vlakana, vitamina B12, gvožđa i folata. Ovo mleko bi moglo da pomogne vašem telu i umu da bolje funkcionišu.

Kako piše "The Guardian" švedska kompanija "Veg of Lund" predstavila je svoju marku nazvanu "Dug" kao zamenu za životinjsko mleko na bazi krompira.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DUG Drinks (@dugdrinks)

Recept su preuzeli od profesorke Eve Tornberg sa Univerziteta Lung koja je još 2017. proizvela neobično ukusnu i kremastu "emulziju od krompira". Švedskim, kineskim i britanskim kupcima (napitak se tamo može nabaviti preko Amazona) "Dug" je odlučio da predstavi napitak u tri ukusa - original, barista i nezaslađeno.

U "Dugu" se kunu u njegovu recepturu, njegov blagi i puni ukus, ujedno tvrde da je dobar izvor vlakana, vitamina C, kalijuma, magnezijuma i antioksidansa te, što je još važnije, od svih biljnih napitaka najmanje je štetan za životnu sredinu.

Osim što je jedna od najboljih opcija kad je u pitanju zdravlje planeta, mleko od krompira sadrži i manje šećera i masnoća. Takođe, ne sadrži uobičajene alergene, zbog čega je odličan odabir za one osetljive na laktozu, gluten ili orašaste plodove.

Pexels
 

Ukus ovog mleka, kažu, ne podseća na krompir, već je vrlo neutralan i može se piti samostalno, u kafi, ili se koristiti za kuvanje. 

Cena mleka od krompira trenutno se kreće oko dve i četiri funte, odnosno oko 280 do 550 dinara za litar.

Napravite mleko od krompira kod kuće

Oljuštite krompir i skuvajte ga. Kada je krompir dobro skuvan, ubacite ga u blender. Dodajte vode do pola i malo mevenih badema (po želji).

Dodajte prstohvat soli i prirodni zaslađivač. Ako želite možete dodati i malo ekstrakta vanile. Sve to zajedno izmiksajte i stavite u posudu.

Postupak možete pogledati i u videu:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike