Recept dana: Štrudla s makom

20.11.2020

07:08 >> 07:41

0

Autor: Z. A.

Srpska poslastica nemačko-turskog porekla

Recept dana: Štrudla s makom
Copyright Profimedia

Savijača ili štrudla (nem. Strudel) vrsta je jednostavnog kolača, koji se pravi od testa razvučenog oklagijom. Na testo se stavlja fil, a onda se štrudla urola i peče, zatim iseče na šnite i pospe prah šećerom.

Kao fil se koriste mleveni mak ili orasi, rogač, rendane jabuke, džem. Najstariji recept za štrudlu datira iz 1696. i čuva se u Bečkoj državnoj biblioteci. Prema legendi, štrudlu su Austrijancima ostavili Turci prilikom povlačenja nakon poraza 1683.
Za naše podneblje, a posebno za Vojvodinu, karakteristična je štrudla s makom ili sa orasima od takozvanog kiselog testa i po tome se znatno razlikuje od varijanti štrudle koje su karakteristične za nemačku i austrijsku kuhinju, gde se ovaj kolač pravi od tanjeg testa.
Kiselo testo mesi se i ostavlja da naraste više puta da bi dobilo na čvrstini i volumenu. Zbog toga je štrudla poznata u srpskoj kuhinji kao jedan od kolača koji zahteva, osim dobrog recepta, iskustvo i umeće kuvara ili kuvarice.

MOŽETE DA SPREMITE: Recept dana: Zelena salata i rukola sa kuglicama od sira

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 30 g kvasca
  • 3 jajeta
  • 1 žumance
  • 1 kašičica šećera
  • 50 g otopljenog maslaca

Za fil:

  • 500 g mlevenog maka
  • 200 g šećera
  • 1,5 šolja mleka
  • 50 g otopljenog maslaca

Za premazvanje:

  • 1 jaje
  • 1 kašika mleka

Priprema

1. U mlakom mleku razmutite kvasac i šećer, pa dodajte ostale sastojke za testo, umestite i ostaviti da odstoji oko 20 minuta. Tada premesite testo, pa ga ostavite da još jednom naraste.

2. Za fil pomešajte mak i šećer. Zagrejte mleko skoro do vrenja, pa dodajte mu maslac pa sipajte u mešavinu maka i šećera iz dva-tri puta, nikako sve od jednom, i fino pomešajte.

3. Testo podelite na tri dela, svaki razvucite, premažite filom i uvijte u rolat.

4. Zagrejte rernu na 200 stepeni.

5. Pleh obložite pek-papirom ili premažite uljem, te stavite rolate, premažiite ih umućenim jajetom i pecite dok lepo ne porumene.

6. Izvadite štrudlu, isecite je i poslužite posutu šećerom u prahu.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike