Hrana za dobro raspoloženje: Koje namirnice nas čine srećnijima

08.11.2021

13:50

0

Za dugoročno bolje raspoloženje treba da razmislimo o hranjivim materijama koje su potrebne mozgu da bi dobro funkcionisao

Hrana za dobro raspoloženje: Koje namirnice nas čine srećnijima
pexels-andrea-piacquadio-3811663 (1) - Copyright Pexels

Iako neće izlečiti depresiju ili anksioznost, dokazano je da ishrana može da utiče na raspoloženje, a istraživanje kompaniije MOWI nedavno je pokazalo da baš kad se osećamo loše posežemo za brzom i preslatkom hranom.

Psihološkinja Kimberli Vilson kaže da je uobičajena greška koju ljudi čine kad žele da poboljšaju svoju ishranu to što odjednom menjaju previše toga.

- Namirnice treba postepeno izbacivati, kao i dodavati nove na svoj jelovnik - kaže Vilsonova, i dodaje da je bolje onome što već jedemo dodati još vlakana, zdravih masti i povrća nego nešto odjednom prestati konzumirati.

Pexels
 

- Možete, na primer, običnu testeninu da zamenite integralnom, da dodate hrani malo sočiva ili pasulja ili pak da testeninu poslužite sa porcijom ribe - kaže ona. 

Namirnice koje treba da uvedete u svoju ishranu

Razmislite o svojim redovnim obrocima i grickalicama i o tome gde biste mogli dodati materije koje su hranjive za mozak, poput masne ribe, pasulja i drugih mahunarki (uključujući humus), sirovih oraha i slično, savetuje Vilsonova. 

Naglašava i kako nam hrana na više načina može pomoći da se bolje osećamo, pa čak i samo jedenje može osloboditi hemijske supstance koje podižu raspoloženje, dok ga namirnice poput šećera mogu pogoršati.

Pexels
 

- Hrana nas može odvratiti od neprijatnih osećanja, ali to je kratkotrajno i mogu se javiti negativne posledice. Za dugoročno bolje raspoloženje treba da razmislimo o hranjivim materijama koje su potrebne mozgu da bi dobro funkcionisao - objasnila je ona za "Metro", a da bi bio zdrav, mozgu su potrebne esencijalne masti, mikronutrijenti (vitamini i minerali), vlakna i voda.

Zbog toga svima savetuje da u ishranu unesu više esencijalnih masti, vitamina i minerala i vlakana.

Esencijalne masti

Esencijalne omega-3 DHA i EPA masti ključne su za zdravlje mozga. One stvaraju građevne blokove moždanih staničnih membrana, pomažu moždanim stanicama u slanju i primanju signala i smanjuju nivo upale u mozgu, a povezuju se i s nizom stanja mentalnog zdravlja.

Ono što je najvažnije, dovoljno toga se može unositi samo putem hrane, i to konzumiranjem ribe i morskih plodova.

Pexels
 

Vitamini i minerali

Mozgu su za stvaranje neurotransmitera koji regulišu raspoloženje potrebni vitamini i minerali poput gvožđa, kalcijuma i B6 vitamina. Nizak nivo vitamina B može uzrokovati simptome poput razdražljivosti, agresije, depresije i problema s pamćenjem.

Vlakna

Konzumiranje vlakana pomaže u održavanju hranjivih mikroba u crevima. Kad ti mikrobi razgrađuju vlakna, proizvode mnoga jedinjenja dobra za mozak, a kad nema dovoljno vlakana može se oštetiti zaštitna sluznica creva, što može dovesti do veće upale i negativnih učinaka na zdravlje mozga.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike