Recept dana: Baklava

22.11.2020

07:08 >> 19:42

0

Kraljica svih pita

Recept dana: Baklava
Copyright Pixabay

Možda će se nutricionisti namrštiti nad tolikom količinom šećera, ali ova svojevrsna šećerna bomba, pravi je ugođaj za nepca. Zovu je sarajevska, mostarska, svadbena, stambolska, đul-baklava, bademli-baklava, kajmak-baklava, džandar-baklava, divit-baklava, sevdidžan-baklava, mada imamo i tursku, grčku, makedonsku, egipatsku odnosno arapsku, azerbejdžansku, jermensku, turkmensku, kazahsku, avganistansku… i naravno srpsku.

– Prolazeći, 1660. godine kroz Beograd, čuveni turski putopisac Evlija Čelebija pominje, među domaćim specijalitetima, i beogradsku baklavu. U velikim kulama, svedočio je, pravljena je neka vrsta baklave, velika kao točak od kola, a savijana „od hiljadu jufki”, razvijenih od nišeste (skroba) i čistog belog brašna sa mladim maslom i bademima, „tako da bude vrlo slatka, velika i krhka” – ispričala je istoričarka Olga Zirojević.

Pročitajte: Torte iz bajke, kao da je pravila zla veštica: Toalet papir, mlada ili sumo rvač, predstavljamo najgore mladenačke torte ikada

Prema nekim izvorima pripremana je još u osmom veku pre naše ere, na način starih Asiraca. Prve baklave pravili su tako što su stavljali između više tanjih listova hlebnog testa, seckane orahe, pistaće i med i to pekli u svojim primitivnim pećima. Onda su je, verovatno, grčki trgovci preneli u Grčku. Tamo je već razvijana kora tanka kao list, ni nalik na onu asirsku grubu koru. Svojataju je i Jermeni, za koje je njeno ime čak i jermenska reč – navodi Olga Zirojević.

Pixabay

Nema ko ne voli baklavu, a danas vam donosimo odličan recept kom sigurno nećete odoleti. Uvek je rado viđena na svakoj prazničnoj trpezi.

Sastojci:

  • 1 kg gotovih kora za baklavu
  • 900 g mlevenih oraha
  • 100 g krupno seckanih oraha
  • 150 g šećera
  • 250 g putera
  • 100 ml ulja

Za preliv:

  • 1 kg šećera, voda i limun

Način pripreme:

Pripremiti preliv – sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera).

Kuvajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne sme da bude previše gust. Gustina treba da bude između sirupa i vode.

U skuvan preliv dodajte limun isečen na kriške. Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi pre nego što se njime prelije baklava.

Iseći kore po meri pleha u kojem će se baklava peći. Istopiti puter na laganoj vatri, paziti da ne promeni boju i promešati ga s uljem. U pleh prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem (neka ova smesa bude topla, to će dati hrskavost kori), pa na prve tri kore staviti sve seckane orahe. Preko staviti dve kore, pa namazati smesom od putera i ulja (možete smesu da stavite i na svaku koru), pa posuti mlevene orahe, koje ste prethodno pomešali sa 150 grama šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.

Možda vas zanima: Recept dana: Štrudla s makom

Baklavu pokrijte sa tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim poslednje.
Pre sečenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom secite u oblik dijamanta.

Pecite je najpre na 190 stepeni, nekih desetak minuta, a potom još 45 minuta na 150 stepeni.

Vruću baklavu zalijete hladnim prelivom. Najbolja kad odstoji dan ili dva na hladnom mestu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike