Nemojte da bacate vodu od krompira, iskoristite je da poboljšate ukus jelima

14.10.2021

12:50

0

Možda ne zvuči primamljivo, ali voda od krompira je zaista odlična

Nemojte da bacate vodu od krompira, iskoristite je da poboljšate ukus jelima
cook-g245a74a3e_1280 - Copyright Pixabay

Verovatno ste iznenađeni saznanjem da je voda od krompira neverovatno korisna i svestrana. Vodu od krompira možete iskoristiti kao zamenu za zgušnjivač i dodavati je u razna jela za dodatni ukus. 

Za one koji su alergični na kukuruz ili pšenicu, ili za sve koji vode život bez glutena, voda od krompira predstavlja odgovarajuću zamenu za zgušnjivač brašna ili kukuruznog skroba.

Često je koristimo u našem univerzalnom brašnu bez glutena jer je prilično jeftin.

Takođe je možete koristiti za dodavanje hlebu ili supi umesto obične vode. U slučaju supa, ona će zgusnuti čorbu i takođe dodati vitamine iz krompira. To je kao da dobijete besplatan dodatak povrću u svemu što radite! Hlebu možete dodati vodu od krompira kako biste mu dali lepu teksturu i dodali ukus (u odnosu na samo dodavanje obične vode). 

I svojim četvoronožnim ljubimcima možete dati vodu od krompira. Prelijte hranu vašeg psa ili mačke da bisteim dali još više vitamina.

Zdravstvene prednosti vode od krompira

Najbolje od svega je to što je voda od krompira prepuna dodatnih hranljivih materija izvađenih iz samog krompira. Hranljive materije poput vitamina B i C, kalijuma i vlakana, i fitonutrijenti poput karotenoida i flavonoida, za koje se inače smatra da promovišu dobro opšte zdravlje.

Pexels
 

Krompir zapravo može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, poboljšati funkciju mozga i zdravlje nervnog sistema, smanjiti upale i pomoći u varenju, između ostalog.

Naravno, budući da kipuća voda ne samo da kuva krompir, već zapravo iz njega izvlači hranljive materije, rezultujuća voda od krompira sadrži sve hranljive materije prisutne u običnom krompiru, pa i vi dobijate iste zdravstvene koristi!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike