Na hrani se stvorila buđ: Koje namirnice su još sigurne za jelo, a koje treba baciti

29.09.2021

12:50

0

Svi imamo naviku da namirnicama proveravamo rok trajanja, ali šta kada hrana počne da buđa?

Na hrani se stvorila buđ: Koje namirnice su još sigurne za jelo, a koje treba baciti
Copyright Pixabay

Većina ljudi će baciti namirnicu na kojoj vidi tragove buđi, ali savetnica za sigurnost hrane Džil Tejlor kaže da, iako su neke otrovne, nisu sve vrste buđi štetne.

- Postoji otprilike 100.000 vrsta buđi, a stotine ih se može razviti na hrani, gde su neke od njih posebno korisne - kaže Tejlor i objašnjava kako laici nikako ne mogu prostim okom utvrditi da li je neka buđava hrana otrovna ili je još dobra za jelo.

Zato je, dodaje, nepisano pravilo da se proveri rok trajanja namirnice; ako je rok dobar, malo je verovatno da neki proizvod više nije siguran za jelo.

Pixabay
 

Ipak, napominje Tejlor, to ne važi za neke lako kvarljive namirnice, poput mekih sireva i salama. 

- Takvi proizvodi nakon što razviju buđ ne preporučuju se da se jedu, osim naravno ako je buđ sastavni deo namirnice kao što je na nekim sirevima - objasnila je Telor za "The Sun". Ipak, to su namirnice na kojima će pre nego buđ biti bakterije poput Ešerihije koli ili listerije, a njih ne možete ni videti ni ukusom osetiti, pa je jedini test - miris. 

A mogu li se neke druge namirnice jesti nakon što postanu buđave ili ne, ističe Tejlor, najčešće zavisi od toga o kojoj je namirnici reč.

- Kod tvrđih namirnica, poput tvrdih sireva i salama ili tvrđeg povrća, buđ ne prodire u dubinu namirnice i ne šire se, pa je često sasvim sigurno samo odrezati ubuđali komad - objasnila je stručnjakinja.

Korenasto povrće, poput šargarepe i krompira, ali i ono čvrstih listova poput kupusa, brokolija i karfiola, ima mali udeo vlage i visok nivo kiseline, što otežava dublje prodiranje buđi, pa je takođe sigurno i nakon što deo postane buđav.

- Isto se odnosi i na beli luk, jabuku i paprike - dodala je, a sve dok voće ili  povrće nije sluzavo, sigurno je s njega samo ukloniti ubuđali deo i pojesti ostatak.

Pexels
 

- Velika većina buđi koja raste na svežem voću i povrću verovatno nam neće naškoditi, pa jabuke ili kruške i nakon što omekšaju i delomično istrule možete prepoloviti i pojesti neoštećenu polovinu, ali pod uslovom da nema crva - kaže Tejlor, a isto, dodaje, važi i za mekano voće poput šljiva i breskvi, te smeđe banane, koje su također potpuno sigurne za jelo.

- Treba pripaziti samo na zelenu boju na kori krompira, jer može biti solanin koji je otrovan - dodaje Tejlor.

Kad sirevi poput čedara ili parmezana postanu buđavi, objasnila je, trebalo bi odrezati barem centimetar oko ubuđalog dela, pazeći pritom da nož koji koristimo ne dođe u dodir s oštećenim delom.

- Tvrdi i suvi sirevi poput čedara svakako se čuvaju u frižideru kako bi se smanjio nastanak buđi, ali imaju i rok trajanja, pa dok ga jedete u roku, neće vam štetiti. Buđ se već koristi u proizvodnji mnogih sireva, posebno plavih, a bela koža na briju ili kamamberu zapravo je vrsta penicilina koji se po njemu prska - rekla je Tejlor.

Šta nikada ne treba jesti ako se uhvatila buđ?

Mekše namirnice su poroznije, što omogućuje dublje prodiranje, premda to golim okom nije vidljivo.

- Namirnice poput hleba, kolača, mekog voća i pice su posebno porozne, tako da one kada uočite buđ nisu sigurne za jelo - kaže stručnjakinja.

Pixabay
 

- Treba baciti i mekane ili vlažne namirnice s visokim sadržajem vode koje je zahvatila buđ, uključujući mocarelu, sveže sireve, kiselo mleko, jogurt, variva, slaninu, viršle, maslac i kukuruz - dodaje, a ne preporučuje ni konzumiranje buđavog brašna i drugih žitarica, pirinča i kikirikija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike