Ovo su najčešće greške koje pravimo kad biramo jogurt

24.09.2021

15:07

0

Šolja jogurta može da bude savršen doručak, ali ako ste ujutru ponovo gladni, možda pravite neke greške pri izboru joguta

Ovo su najčešće greške koje pravimo kad biramo jogurt
Pexels

Stručnjaci se slažu da je jogurt prepun hranljivih sastojaka, a jedan od razloga za to je što sadrži proteine.

– Doručak sa visokim procentom proteina je izuzetno važan kako biste kasnije tokom dana izbegli prejedanje i žudnju za šećerom – rekla je za HuffPost nutricionistkinja Marisa Mešulam.

– Istraživanja pokazuju da konzumiranje proteinskog doručka u odnosu na doručak sa ugljenim hidratima kasnije dovodi do manje gladi.

Prema rečima Tobija Smitsona, sertifikovanog nutricioniste, za to postoji i naučno objašnjenje:

– Proteinska hrana usporava varenje, što će vam pomoći da se duže osećate sito. Jogurt je dobar izbor za doručak jer sadrži ugljene hidrate i proteine, kombinaciju koja daje energiju i pomaže vam da se duže osećate sito.

To potvrđuje Džerlin Džouns, takođe nutricionista:

– To je brz način da dobijete hranljiv, uravnotežen doručak. Jogurt je odličan deo zdrave ishrane za decu i odrasle jer je bogat proteinima i kalcijumom, vitaminom D i sadrži kalijum. Neki jogurti čak sadrže žive, aktivne kulture bakterija. Ove kulture ili probiotici smatraju se „dobrim bakterijama“ za creva i mogu pomoći u održavanju zdravog digestivnog sistema“.

Ali koliko god jogurt bio odlična namirnica, pogrešan izbor može da dovede do gladi i pre narednog obroka, drugim rečima kratko vas drži sitim.

Pexels

 

Stručnjaci za ishranu ukazuju na najčešće greške koje pravimo pri izboru i konzumiranju jogurta:

Jogurt s puno šećera

– Što manje šećera jogurt ima, to mu je ukus bolji. Ako dnevno unesete, na primer, oko 1.500 kalorija, jogurt ne bi trebalo da ima više od 15 grama dodatnog šećera – smatra dijetetičarka Čelsi Amer i predlaže da izbegavamo veštačke zaslađivače poput aspartama i sukraloze.

Jogurt sa premalo masti

Zbog trenda konzumiranja sve više namirnica sa niskim procentom masti, popularnog još od 90-ih, mnogi i danas radije kupuju nemasni jogurt, što je pogrešno, kaže Amer.

– Da biste duže bili siti, uzmite jogurt bogat proteinima i mastima, sa najmanje 20 grama proteina i dva odsto masti – predlaže Amer, masti se najteže probavljaju i pomažu da se zadrži osećaj sitosti.

Pexels

 
Jogurt bez dodatka vlakana

– Sam jogurt i nije tako dobra ideja, jer jogurt nema vlakna – objasnila je nutricionistkinja i preporučila da mu dodate žitarice poput mekinja, čia semenki, lanenih semenki ili oraha, voće i povrće.

– Jogurt je izvrstan deo doručka, ali ne i ceo doručak – kaže nutricionistkinja Ejmi Gorin.

Preporuka je, kaže nutricionistkinja Sara Has, da se jogurt ujutru kombinuje sa drugim namirnicama jer većina jogurta ima samo 150 ili manje kalorija.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti