Recept dana: Napoleon torta osvajaće vas natenane sve dok se potpuno ne predate njenom carskom ukusu

16.09.2021

08:08 >> 08:12

0

Autor: Z. A.

Svakom pravom sladokuscu jasno je već na prvi pogled da je razoružan

Recept dana: Napoleon torta osvajaće vas natenane sve dok se potpuno ne predate njenom carskom ukusu
Profimedia

Ovu carsku tortu svaki sladokusac priprema i predaje joj se dobrovoljno. Takav, višeslojni Napoleon je delikatno hrskav, kremast i romantično vazdušast.

Rečju – neodoljiv.

Puno tanušnih korica (mille-feuille – hiljadu listova), red krema od vanile… odozgo sloj krema i čokolade, kakao, listići badema… gastro-harmonija.

Sastojci:

Za testo

  • 600 g brašna
  • 300 g maslaca
  • 250 ml vode
  • 2 jaja
  • 1/2 kašike sirćeta
  • 1 ravna kašičica soli

Za krem

  • 400 ml slatke pavlake (35% mm)
  • 200 ml mleka
  • 170 g šećera
  • 5 žumanaca
  • 1 šipka vanile
  • 100 g maslaca
  • 50 ml ruma ili konjaka
  • 2 kašike skrobnog brašna

Za ukrašavanje

  • 6 kašika mlevenih pečenih badema (ili drugih orašastih plodova)
  • listići badema
  • šećer u prahu
  • borovnice, brusnice, kupine, maline, aronija

Priprema

1. Maslac naseckajte na komadiće, dodajte mu brašno i sve ostale sastojke. Zamesite ujednačeno i elastično testo, pokrijte krpom i ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi.

2. Podelite testo na 10-12 jednakih komada, svaki 70-100 g. Rzvucite svaki komad na pobrašnjenoj podlozi tanko koliko možete, pa prebacite na papir za pečenje. Izbockajte viljuškom i pecite na 200 stepeni 8-10 minuta. Testo je elastično i pomalo gumeno, ali lako se sa njim radi.

3. Kada izvdite kore iz rerne, izrežite ih okolo u krug u veličini odgovarajuće tacne na koju će te tortu slagati. Ostatke testa skupite u posudu i prstima usitnite, trebaće za kasnije….

4. Slatku pavlaku i mleko u koju ste dodali šipku vanile i semenke iz nje stavite na vatru i zagrevajte na srednjoj temperaturi pet-sedam minuta. Za to vreme umutite penasto žumanca sa šećerom dok se ne zabele i šećer ne otopi. U žumanca u tankom mlazu, mešajući, ulijte vrelo mleko. Sve zajedno vratite u šerpu i stavite na tihu vatru da se kuva. Mešajte dok se krem ne zgusne do konzistencije kondenzovanog mleka. Nikako ne sme da dođe do tačke ključanja jer će se zgrudvati. Gotov krem skinite sa vatre i uklonite šipku vanile.

5. Omekšali puter ulupajte mikserom i umešajte u skuvan krem. Dodajte rum ili konjak i dobro promešajte. Ostavite da se hladi u frižideru.

6. Bademe ili druge orašaste plodove pecite u rerni na 200 stepeni sedam-deset minuta, ohladite, sameljite i šest kašika pomešajte sa izlomljenim i smrvljenim ostacima kora.

7. Složite tortu: na tacnu stavite koru, premažite filom (1/10) pospite mešavinom badema i kora, pa opet kora, fil, bademi dok ne potrošite sve kore. Poslednju koru takođe namažite i pospite listićima badema. Ostavite tortu na nekoliko sati u frižider.

8. Pred služenje ukrasite tortu voćnim bobicama (borovnice, kupine, jagode, aronija) i pospite šećerom u prahu.

Bon appetit!

pripremite i ovo

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti