Četiri najčešće prevare u proizvodnji hrane: Kad vidite šta se stavlja u rendani parmezan, biće vam muka

20.09.2021

12:50 >> 12:56

0

Autor: Z. A.

Neki proizvođači skupim namirnicama dodaju jeftine i tako zarađuju na kvantitetu nauštrb kvaliteta

Četiri najčešće prevare u proizvodnji hrane: Kad vidite šta se stavlja u rendani parmezan, biće vam muka
Copyright Pixabay

Kupovina namirnica za mnoge je stresna, a pogotovo kad još morate brinuti o tome da li ste li zaista kupili ono što piše na ambalaži. Stručnjaci kažu da globalna prehrambena industrija svake godine zbog lažnih proizvoda gubi između 10 i 15 milijardi dolara, piše Chatelaine.

čitajte i ovo

1. Med

Kako bi razredili med čija je proizvodnja skupa, neki proizvođači ga mešaju sa jeftinijim kukuruznim sirupom. A zaslađivači imaju različit glikemijski indeks, pa ako pazite na nivo šećera u krvi, takav razređeni med može predstavljati opasnost za zdravlje. Najjednostavniji način koji će osigurati da imate kvalitetan pravi med jest taj da ga kupite kod nezavisnog proizvođača ili na lokalnoj pijaci.

Pixabay

2. Riba

Univerzitet „Guleph“ u svojoj studiji ističe kako je 32 odsto ribe na tržištu u Ontariju pogrešno deklarisano, najčešće zbog pokušaja da se jeftinija riba proda kao skuplja. Filetirana riba često deluje slično, pogotovo ako niste poznavalac. Stoga je najbolje kupovati u ribarnici izravno od trgovca gde možete postavljati pitanja ili posmatrati kako priprema ribu za prodaju. Dodatno, radije kupite celu ribu umesto fileta.

Pixabay

3. Maslinovo ulje

Na deklaraciji ponekad može pisati da je reč o ulju proizvedenom u Italiji, a zapravo je reč o ulju iz uvoza koje su i Italiji samo punili u boce. Takođe, maslinovo ulje neretko razređuju jeftinijim uljima i prodaju kao ekstra devičansko maslinovo ulje. Cena će vam pomoći da identifikujete pravi proizvod, pa su tako čista ekstra devičanska maslinova ulja skuplja od ostalih.

Pixabay

4. Parmezan

Kompanija „Kraft Food“ u Kanadi doživela je 2016. godine brojne kritike jer su u njihovom rendanom parmezanu otkrili tragove piljevine. Ali tehnički gledano, sir koji nastaje u italijanskoj regiji Emilija Romanja jedini se sme zvati parmezanom. Iako slične sireve proizvode i drugi proizvođači, moraju imati drugačiji naziv.

Pixabay

čitajte i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike