Otvoreno a nepopijeno vino u kuhinji možete da iskoristite na pet super načina

06.09.2021

12:50 >> 12:53

0

Autor: Z. A.

Somelijerske preporuke pomoći će vam da iskoristite prednost kombinovanja vina sa voćem i nekim drugim sastojcima i ne bacite ga

Otvoreno a nepopijeno vino u kuhinji možete da iskoristite na pet super načina
Copyright Jo Wiggijo/Pixabay

Često se svima dešava da otvore flašu omiljenog vina, ali da popiju samo čašu ili dve. Onda stavite plutani čep, vratiti vino u frižider, uzeti posle više dana i svakako primetiti da je izgubilo svežinu i promenilo svoj jasni decentni ukus iako se nije pokvarilo.

Možda ćete ga, u opravdanom strahu od trovanja, i prosuti.
Evo nekih somelijerskih preporuka kako da iskoristite prednost vina da se dobro kombinuje sa voćem i nekim drugim sastojcima i ne bacite ga, a istovremeno napravite užitak sebi i svojim prijateljima.
čitajte još

Kako da čuvate preostalo vino i koliko sme da stoji nakon otvaranja

Ako ne popijete čitavu bocu vina odjednom, preostalo će u njoj biti izloženo vazduhu i oksidirati. Značajno će promeniti ukus ka „ustajalom i izgorelom“, a možda će se i pokvariti. Proces oksidacije se usporava hermetičkim zatvaranjem čepom od plute i držanjem u frižideru, ali neće se zaustaviti.

Bela i ružičasta (rose) vina bi trebalo da su bezbedna za korišćenje i nakon dva-tri dana stajanja u frižideru, a crvena od tri do pet dana, takođe, obavezno u frižideru. Generalno, vina sa više tanina i kiselosti mogu da opstanu duže nakon otvaranja. Šta god da planirate sa njim – da ga popijete do kraja ili da kuvate sa njim, obavezno ga držite u frižideru.

Pexels

Napravite domaći BBQ sos

Jedan od omiljenih načina svetskih kuvara da iskoriste preostalo vino je pravljenje preliva za grilovano meso. Preporučuje se korišćenje svih suvih, stonih crvenih vina. Dodajte mu malo višanja i imaćete fantastičan, delikatesan preliv koji će pečenjem meso učiniti neuporedivo ukusnijim.

Najbolje je da u manju šerpu najpre stavite vino da provri, neka to bude na srednjoj do jakoj vatri. Kada polovina vina ispari, dodajte višnje i još malo držite na šporetu, a zatim, na nekih pet minuta pošto počnete sa pečenjem mesa, dobro ga premažite svojim domaćim sosom. Po želji, stavite malo čilija.

Pexels/Katerina Holmes

Neobičan dodatak salatama

U vreme sezonskog voća i povrća, pravljenje salata daje neverovatne mogućnosti kombinovanja. Slane zelene salate, poput rukole, spanaća ili obične zelene puterice, mnogo su bolje ako dobiju malo slatkoće, a suvo vino je odličan način za to. Pre nego što u neku od uobičajeno spremljenih salata ubacite suvo grožđe, suve trešnje ili suve smokve, rehidrirajte ih u suvom belom vinu. Neka voće u njemu stoji preko noći, ako je moguće, ali će biti dovoljno i samo neki sat.

Pixabay

Ostaci vina u kompotima i džemovima

U svoj standardni recept za džem stavite deo vina (jednu količinu vina, dve količine vode). Na umerenoj vatri u šerpi lagano kuvajte dok se šećer ne rastvori, količina vina smanji, odnosno skuva, a masa počne da se zgušnjava. Zatim dodaje voće i kuvajte na srednjoj vatri od pet do 10 minuta, tako da voće može da se karamelizuje, a da zadrži teksturu i oblik. Na sličan način pravite i kompote, bez dodatka šećera i sa kraćim vremenom kuvanja. Uživaćete u obilju poboljšanog, drugačijeg ukusa.

Pixabay

Dinstanje mesa sa vinom

Stručnjaci koji se bave hranom, dodavanje vina u podloge za pripremanje smatraju jednom od omiljenih upotreba u kuhinji. Izbor namirnica koje možete da pripremite na vinu i sa vinom je veliki – od običnog kuvanja testenina i preliva, do dinstanja mesa. Ako je u pitanju meso, bilo da je to dinstanje na šporetu ili pečenje u rerni, uslov je lagana vatra. Dinstanje svinjetine ili teletine sa vinom i začinskim biljem, pripremanje paste i dodavanje u paradajz sos, samo su neki od predloga u kojima, praktično, ne možete da pogrešite, a egzotičan ukus je zagarantovan.

Pexels/ Yente van Eynde

Napravite letnju ili zimsku sangriju

Ostatke omiljenog sezonskog voća ubacite u spravu za seckanje, dodajte začinsko bilje poput bosiljka, nane ili ruzmarina i drobljenog leda, i dobićete svoju domaću sangriju koja je fantastično osvežavajuće letnje piće. Sličan napitak možete da pravite i zimi, a umesto leda, u ostatke crvenog vina dodajte toplu čokoladu.

Konzumiranje vina je svakako ugodnije za sva čula ako je dobro rashlađeno. Kada su visoke temperature, često se u želji da se vino rashladi u njega stavi i više kockica leda, što onda pri topljenju vino značajno razblaži. Dvostruku korist možete dobiti ako ostatke roze ili crvenog vina zamrznete u kockice. U svaku kockicu možete da dodate i po cvetić ili listić neke začinske biljke, što će dati i estetski efekat. U posudu za led sipajte dve trećine vina i jednu trećinu vode i zaledite, piše eKlinika.rs.

Pixabay

čitajte i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike