Recept dana: Mramorni kolač

28.11.2020

07:08 >> 07:40

0

Autor: Z. A.

Zimska poslastica sentimentalne vrednosti

Recept dana: Mramorni kolač
Copyright Profimedia

Mramorni kolač je starinska poslastica, jedan od najjednostavnijih kolača na kojem smo svi odrasli. Mekan i ukusan kolač sa kakaom, odličan uz kafu, čaj ili šolju mleka. Uz to je vrlo pristupačan i izdašan.

Mramorni kolač ime je dobio zbog svojih šara koje podsećaju na mermer, a koje se postižu laganim mešanjem svetlog i tamnog testa. To može biti mešavina od vanile i čokolade, a u tom slučaju dominira vanila, sa čokoladnom šarom. Može biti i sa ukusom kafe ili cimeta.

Prvi put mramorni kolač pominje se u „Domaćem kuvaru“ Malinde Rasel iz 1866. godine. U prvobitnim recepturama korišćeni su melasa i začini da bi se dobilo testo tamne boje.
Ginisov rekord za najveći mramorni kolač oboren je 2017. godine, kada je u Saudijskoj Arabiji napravljen ovaj kolač od 732 kilograma.

MOŽETE DA PRIPREMITE I: Recept dana: Štrudla s makom

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 200 g šećera
  • 250 g brašna
  • 200 ml ulja
  • 12 kašika mleka
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • sok 1 limuna
  • 2 kašike kakaoa
  • malo šećera u prahu za posipanje

Priprema

1. Umutite žumanca, dodajte šećer, ulje, mleko, sok od limuna, sodu bikarbonu, brašno i na kraju umućena belanca.

2. Podelite testo na dva dela, pa u jednu polovinu dodajte kakao.

3. U kalup za kuglof ili običan kalup sipajte žuto testo, po kroz sredinu braon, a možete kašiku jednog pa drugog i prošarati po želji.

4. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.

5. Izvadite ga iz rerne, a potom i iz kalupa na tacnu za serviranje. Možete ga posuti šećerom u prahu, ali ako ste čokoladoljubac, prelijte ga glazurom od crne čokolade i maslaca.

Odlično ide uz mleko, čaj i kafu.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike