Uz jedan odličan trik banane neće potamneti bar osam dana (VIDEO)

08.01.2021

15:20 >> 13:05

0

Autor: Z. A.

Ne odgovara im ni sobna temperatura ni frižider

Uz jedan odličan trik banane neće potamneti bar osam dana (VIDEO)
Copyright Pexels/ Vanessa Loring

Smeđe tačkice na bananama su dobar znak – one dozrevaju, pune su šećera i korisnih sastojaka. Ali kada smeđi delovi prevladaju, banana je prezrela, brašnasta i ima ukusu u kojem se oseća fermentacija. Na sobnoj temperaturi to se vrlo brzo dogodi, a u frižideru se ne smeju držati, zbog čega je jedan trik spas.

Kako prezrele banane ne bi završile u đubretu, a vi imali osećaj krivice zato što bacate hranu, s ovim super praktičnim trikom banane će duže ostati sveže, čvrste, ukusne i uglavnom žute.

možda će vas i ovo zanimati

Kao što znate banane su vrlo zdrave, sadrže mnoge minerale, vitamine i vlakna i dobro ih je jesti svakog dana. Zrela banana ima male smeđe pegice i u toj fazi je vrlo slatka i lako probavljiva. Tačkice nastaju jer se u ovom voću razvija enzim koji ubrzava proces dozrevanja, ali uvek nas iznova iznenađuje kako brzo banana cela dobije smeđu boju.

Profimedia

U nekim prostorijama banane brže dozrevaju – u stanu koji je zagrejan na 20 stepeni to se svakako događa. Pritom ne mislimo na pojavu tačkica na kori. Smeđe tačkice su dobar znak da banana sazreva. Velika smeđa područja ili kad banana sasvim postane braon su loši, znak su da je prezrela, imaće brašnastu strukturu i loš okus. A to će se dogoditi i ako je na toplom (pogotovo ako banane držite negde pored prozora kroz koji prodire sunce, kao i u frižideru – banane dolaze iz tropske klime i njihove ćelije nemaju prirodnu obranu od hladnoće. Ako su još delimično zelene (a često su u supermarketima baš takve) u frižideru neće uopšte sazrevati. Umesto toga, postaće gnjecave i crne jer njihovi enzimi razgrađuju hranjive materije.

Šta onda učiniti?

Stručnjaci preporučuju sledeći trik, a jedino što vam je potrebno jeste prozirna folija koju verovatno svako ima u kuhinji. Dovoljno je malo folije obmotati oko stabljike banana. To neverovatno uspori proces dozrevanja, bićete iznenađeni kako stvar dobro funkcioniše.
Ovako „sređene“ banane mogu zadržati svežinu i sedam dana.

Pogledajte video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike