Kuvao je za Stivena Sigala, Putina, Lukašenka, Erdogana... Ovenčan je svetskim priznanjima: Miloš Jovanović u svojoj kuhinji ne dozvoljava primitivizam i sujetu

18.01.2021

18:28 >> 10:45

0

Posle mnogobrojnih kulinarskih pustolovina širom sveta, vratio se u Beograd

Kuvao je za Stivena Sigala, Putina, Lukašenka, Erdogana... Ovenčan je svetskim priznanjima: Miloš Jovanović u svojoj kuhinji ne dozvoljava primitivizam i sujetu
Copyright Privatna arhiva Miloš Jovanović

Ljubav prema kuvanju stigla je kao porodično nasleđe za kuvara Miloša Jovanovića, koji za sebe kaže da je hedonista, vizionar i kreativac. Proglašen je za trećeg najkreativnijeg kuvara u Evropi, a petog u svetu. Njegove specijalitete obožavaju domaći političari i zvezde, a mnogi svetski predsednici i pripadnici džet-seta imali su samo reči hvale za njegovo umeće. Posle mnogobrojnih kulinarskih pustolovina širom sveta, vratio se u Beograd, te je predsednik Asocijacije šefova kuvara, ambasador srpske kuhinje i licencirani sudija na svetskom nivou.

Bili ste najmlađi šef kuhinje u Beogradu. Od koga ste nasledili ljubav i talenat prema kuvanju?

– Ljubav i talenat prema kuvanju su se jednostavno rodili u meni, mada se porodica moje majke bavila ugostiteljstvom. Moj deda Miloš, po kome sam dobio ime, imao je kafanu na moru, nešto nalik taverni. I moj ujak pliva u istim vodama, tako da su se spojili geni i ljubav. Još kada se uzme u obzir i to da sam hedonista, vizionar i kreativac, šta je drugo moglo i da se “skuva”.

Privatna arhiva Miloš Jovanović

Posao vas je vodio širom sveta, kuvali ste u Italiji, Španiji, na Kipru…, a sada ste opet u Beogradu. Šta je to posebno u ovom gradu i našoj kuhinji?

– Vodim se time da je najlepše kod kuće. Volim izazove, tako da je podizanje naše kuhinje na viši nivo upravo izazov. Kao predsednik Asocijacije šefova kuvara, kao ambasador srpske kuhinje i licencirani sudija na svetskom nivou, nisam ni mogao sebi da zacrtam drugačiji cilj. Beograd je grad koji ni po čemu posebno nije drugačiji od drugih, što bi se moglo reći i za našu, srpsku kuhinju. Mislim da ih ljubav i neposredni ljudi čine drugačijim.

Proglašeni ste za petog najkreativnijeg kuvara na svetu, kao i za trećeg u Evropi. Šta je tajna vašeg uspeha, i sa kojim ste jelima osvojili ta prestižna priznanja?

– Tajna uspeha je velika ljubav prema svom poslu. Priznanja sam osvojio sa svojim autentičnim jelima, koja su imala spoj kopna i mora, sa dosta kulinarskih tehnika i rada na svakom tanjiru.

Gledali smo mnogo serija u kojima vlada haos u kuhinjama. Kakva je situacija u kuhinji u kojoj vi šefujete? Da li se družite i šalite, ili ne sme ni muva da se čuje?

– Atmosfera u kuhinji u kojoj radim je energična i zdrava. Ljude sa kojim radim doživljavam kao porodicu, i na taj način se prema njima i ophodim. Svojom smirenošću i znanjem vodim kuhinju, ali ne dozvoljavam primitivizam i sujetu.

Sigurna sam da imate neki svoj specijalitet koji najradije spremate. Šta je to? A šta vi najviše volite da jedete?

– Skoro sam pravio biftek u lisnatom testu, u korici od blitve sa domaćim pesto sosom, i to me je oduševilo, a inače rado spremam mediteransku kuhinju. Moje omiljeno jelo su sarmice od zelja sa kiselim mlekom.

Privatna arhiva Miloš Jovanović

Koliko je, pored samog ukusa, važna i prezentacija hrane?

– Važna je koliko i sam ukus. Potrebno je zadovoljiti sva čula, a servis dovesti do perfekcije.

Hvale vas naši političari, čak i predsednik države. Šta ste kuvali kada je u poseti Srbiji bio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan?

– Jagnjeće kotlete na palenti sa kozjim sirom, smuđa u pergamentu na moj način…

Šta sadrži predjelo “Miloš”, koje je na meniju poznatog beogradskog restorana?

– Između ostalog, suvu šljivu sa bademom, rolovanu pančetu na grilovanoj jabuci, pohovani bri sir u sosu od šumskog voća, rolovani feta sir sa tikvicom i pršutom…

Privatna arhiva Miloš Jovanović

Kada ste kuvali za predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, na meniju su bili ćevapčići. Da li su mu se dopali?

– Nije krio oduševljenje.

I ruski predsednik Vladimir Putin probao je vaše specijalitete, uključujući gibanicu. Šta se još našlo na njegovom meniju?

– Sarma, teletina ispod sača…

Malo je poznato da ste kuvali za svetske zvezde, poput Stivena Sigala. Kakva su iskustva, da li su zvezde izbirljivije od ostalih gostiju?

– Naprotiv, iskustva su fenomenalna, uglavnom se prepuste mojoj kuhinji. A Stiven Sigal mi je inače jedan od najomiljenijih glumaca i ujedno i gost koga sam imao čast da nahranim.

Stalno ste u potrazi za novim receptima, pa ste iz Hilandara doneli recept za baklavu. Na čemu radite ovih dana?

– Radim na pripremi novog menija.

Privatna arhiva Miloš Jovanović

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike