Kuvao je za Stivena Sigala, Putina, Lukašenka, Erdogana... Ovenčan je svetskim priznanjima: Miloš Jovanović u svojoj kuhinji ne dozvoljava primitivizam i sujetu
Posle mnogobrojnih kulinarskih pustolovina širom sveta, vratio se u Beograd
Ljubav prema kuvanju stigla je kao porodično nasleđe za kuvara Miloša Jovanovića, koji za sebe kaže da je hedonista, vizionar i kreativac. Proglašen je za trećeg najkreativnijeg kuvara u Evropi, a petog u svetu. Njegove specijalitete obožavaju domaći političari i zvezde, a mnogi svetski predsednici i pripadnici džet-seta imali su samo reči hvale za njegovo umeće. Posle mnogobrojnih kulinarskih pustolovina širom sveta, vratio se u Beograd, te je predsednik Asocijacije šefova kuvara, ambasador srpske kuhinje i licencirani sudija na svetskom nivou.
Bili ste najmlađi šef kuhinje u Beogradu. Od koga ste nasledili ljubav i talenat prema kuvanju?
– Ljubav i talenat prema kuvanju su se jednostavno rodili u meni, mada se porodica moje majke bavila ugostiteljstvom. Moj deda Miloš, po kome sam dobio ime, imao je kafanu na moru, nešto nalik taverni. I moj ujak pliva u istim vodama, tako da su se spojili geni i ljubav. Još kada se uzme u obzir i to da sam hedonista, vizionar i kreativac, šta je drugo moglo i da se “skuva”.
Posao vas je vodio širom sveta, kuvali ste u Italiji, Španiji, na Kipru…, a sada ste opet u Beogradu. Šta je to posebno u ovom gradu i našoj kuhinji?
– Vodim se time da je najlepše kod kuće. Volim izazove, tako da je podizanje naše kuhinje na viši nivo upravo izazov. Kao predsednik Asocijacije šefova kuvara, kao ambasador srpske kuhinje i licencirani sudija na svetskom nivou, nisam ni mogao sebi da zacrtam drugačiji cilj. Beograd je grad koji ni po čemu posebno nije drugačiji od drugih, što bi se moglo reći i za našu, srpsku kuhinju. Mislim da ih ljubav i neposredni ljudi čine drugačijim.
Proglašeni ste za petog najkreativnijeg kuvara na svetu, kao i za trećeg u Evropi. Šta je tajna vašeg uspeha, i sa kojim ste jelima osvojili ta prestižna priznanja?
– Tajna uspeha je velika ljubav prema svom poslu. Priznanja sam osvojio sa svojim autentičnim jelima, koja su imala spoj kopna i mora, sa dosta kulinarskih tehnika i rada na svakom tanjiru.
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Gledali smo mnogo serija u kojima vlada haos u kuhinjama. Kakva je situacija u kuhinji u kojoj vi šefujete? Da li se družite i šalite, ili ne sme ni muva da se čuje?
– Atmosfera u kuhinji u kojoj radim je energična i zdrava. Ljude sa kojim radim doživljavam kao porodicu, i na taj način se prema njima i ophodim. Svojom smirenošću i znanjem vodim kuhinju, ali ne dozvoljavam primitivizam i sujetu.
Sigurna sam da imate neki svoj specijalitet koji najradije spremate. Šta je to? A šta vi najviše volite da jedete?
– Skoro sam pravio biftek u lisnatom testu, u korici od blitve sa domaćim pesto sosom, i to me je oduševilo, a inače rado spremam mediteransku kuhinju. Moje omiljeno jelo su sarmice od zelja sa kiselim mlekom.
Koliko je, pored samog ukusa, važna i prezentacija hrane?
– Važna je koliko i sam ukus. Potrebno je zadovoljiti sva čula, a servis dovesti do perfekcije.
Hvale vas naši političari, čak i predsednik države. Šta ste kuvali kada je u poseti Srbiji bio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan?
– Jagnjeće kotlete na palenti sa kozjim sirom, smuđa u pergamentu na moj način…
Šta sadrži predjelo “Miloš”, koje je na meniju poznatog beogradskog restorana?
– Između ostalog, suvu šljivu sa bademom, rolovanu pančetu na grilovanoj jabuci, pohovani bri sir u sosu od šumskog voća, rolovani feta sir sa tikvicom i pršutom…
Kada ste kuvali za predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, na meniju su bili ćevapčići. Da li su mu se dopali?
– Nije krio oduševljenje.
I ruski predsednik Vladimir Putin probao je vaše specijalitete, uključujući gibanicu. Šta se još našlo na njegovom meniju?
– Sarma, teletina ispod sača…
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Malo je poznato da ste kuvali za svetske zvezde, poput Stivena Sigala. Kakva su iskustva, da li su zvezde izbirljivije od ostalih gostiju?
– Naprotiv, iskustva su fenomenalna, uglavnom se prepuste mojoj kuhinji. A Stiven Sigal mi je inače jedan od najomiljenijih glumaca i ujedno i gost koga sam imao čast da nahranim.
Stalno ste u potrazi za novim receptima, pa ste iz Hilandara doneli recept za baklavu. Na čemu radite ovih dana?
– Radim na pripremi novog menija.
Pročitajte još
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari