Rukola je ukusna i zdrava biljka, od davnina poznata i kao „ljubavna droga“

02.03.2021

14:55 >> 13:09

0

Autor: Z. A.

A možete i sami da je gajite na terasi ili u bašti

Rukola je ukusna i zdrava biljka, od davnina poznata i kao „ljubavna droga“
Copyright Pexels/ Ready Made

Iako se u mnogim svetskim kuhinjama koristi jako dugo, rukola poslednjih godina stiče sve veću popularnost i na našim prostorima. Ova ukusna biljka, omiljena salata i dodatak jelima mnogih ljudi, pomaže našem organizmu da se lakše bori sa stresom. Osim toga, poznata je i kao „ljubavna droga“, odličan afrodizijak zahvaljujući mineralima magnezijumu i cinku kojima obiluje.

Još u doba starog Rima i Stare Grčke se znalo za biljku, koja je naročito bila korišćena za poboljšanje rada organa za varenje u to doba. Inače u prirodi rukola raste samonikla, te je mnogi smatraju korovskom biljkom. Ipak, ona je i te kako lekovita i u poslednje vreme se može konzumirati gotovo u celom svetu, mada najčešće u evropskim državama, i to primarno u Italiji.

možda će vas i ovo zanimati

Prirodni afrodizijak

Rukola (lat. Eruca sativa) blagotvorno deluje na libido, jača potenciju i pomaže u sintezi polnih hormona.

U poemi „Moretum“, drevnog rimskog pesnika Vergilija, rukola je opisana kao biljka koja „pobuđuje polnu želju kod sanjivih ljudi“. Koristili su je i kao pomoć kod kašlja i kao lek protiv skorbuta, ozbiljne bolesti koja nastaje zbog manjka vitamina C u organizmu.

Rukola, osim magnezijumom, cinkom i vitaminom C, obiluje i vitaminima A, K, B2, folnom kiselinom, kalcijumom, bakrom, gvožđem i kalijumom. Takođe, bogata je antioksidantima, jača imunološki sistem, čisti organizam, smanjuje rizik od osteoporoze…

Pexels

Koristi za zdravlje

Izuzetno pozitivno dejstvo na zdravlje ljudi ima ova biljka.
Poznata po svojim antikancerogenim svojstvima, prvenstveno se preporučuje kao prirodno sredstvo prevencije od pojave raka dojke, a takođe i od pojave raka pluća, zatim pankreasa i prostate.

Razlog zbog koga se preporučuje ova biljka je vrlo logičan. Naime, Health Line navodi da je jedan od najboljih prirodnih antioksidanasa, vitamin C zadužen za poboljšanje odbrambenih snaga organizma. A još jedan antioksidans, vitamin A se takođe nalazi u ovoj biljci i zadužen je da pomaže plućima, bubrezima i srcu da bolje funkcionišu.

Takođe je važno naglasiti i prisustvo kalijuma i kalcijuma u toj biljci, a koji pomažu funkcionisanju nerava i srca, odnosno koji poboljšavaju funkciju mišića. Zbog sadržaja kalcijuma poboljšava kvalitet zuba i kostiju. A svi ti vitamini i minerali se nalaze upravo u ovom povrću, tako da je spisak svega onoga za šta je dobro koristiti rukolu zaista veliki.

Dobro je uvrstiti je u svakodnevnu ishranu, a najbolje u svežem stanju. Dodajte je drugim salatama, testenini, ubacite pokoji listić u sendvič, stavite na picu…

Pexels/ Polina Tankilevitch

Sad je vreme da je posejete

Ako imate baštu, svakako možete da je posejete, sad je pravo vreme za to.

Rukola se seje od februara do septembra, a može se brati već za 40-60 dana. Po kvadratnom metru zemlje daje oko dva kilograma listova. Ukoliko imate samo balkon, posejte malo rikole u tegle jer i tamo dobro uspeva, prenosi Atma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike