Recept dana: Naćosi sa sirom i salsom, hrskava porodična zabava

05.12.2020

07:08 >> 08:16

0

Autor: Z. A.

Jelo koje će vas okupiti i nasmejati

Recept dana: Naćosi sa sirom i salsom, hrskava porodična zabava
Copyright foodiesfeed.com

Naćos (Nachos) regionalno je jelo severnog Meksika i sastoji se od zagrejanog tortilja čipsa ili totoposa prelivenog topljenim sirom (ili sosom na bazi sira), a često se služi kao užina ili predjelo. Složenije verzije jela uključuju razne druge sastojke i mogu da posluže kao glavno jelo. Ignjasio El Naćo Anaija kreirao je jelo 1940. Originalni naćos sastojao se od pržene kukuruzne tortilje prekrivene topljenim sirom i narezanom ljutom halapenjo paprikom.

Naćos je jedna od onih super grickalica koja vam ne dozvoljava da stanete kad krenete da je jedete. Ali sa naćosima savest može da vam donekle mirna. Svi sastojci su zdravi, a ukus fenomenalan. U poslednje vreme naćose deca jedu u bioskopu umesto kokica, a vole da ih gricnu i kod kuće.
Naćos će okupiti porodicu i podstaći dobro raspoloženje.

MOŽETE DA PRIPREMITE I: Recept dana: Junetina Stroganov

Domaći tortilja čips

Sastojci:

  • 2 kese tortilja čipsa
  • 70 g žutog kukuruznog brašna
  • 15 g susama
  • 15 g semenki lana
  • 30 g semenki suncokreta
  • 20 ml maslinovog ulja
  • 125 ml provrele vode
  • so za posipanje
  • parmezan (ne mora)

Priprema

1. Uključite rernu na 150 stepeni.

2. Stavite vodu da provri. Pomešajte brašno, susam, lan i suncokret, a zatim dodajte maslinovo ulje, pa sve lepo izmešajte. Dodajte vrelu vodu i nastavite sa mešanjem. Smesa će prvo biti ređa, pa će se malo zgusnuti, zato ostavite pet minuta da odstoji.

3. Na radnu površinu razvucite papir za pečenje veličine pleha, pa stavite smesu na papir. Preko stavite još jedan papir, rastanjite prvo malo rukama, a zatim oklagijom, dok ne dobijete baš tanak sloj. Skinite gornji papir, pa pospite solju i po želji parmezanom. Pecite na 150 stepeni pola sata.

4. Kada pleh izvadite iz rerne, naćose ohladite, a zatim izlomite. Služite uz sos po želji.

Sos od sira

Sastojci:

  • 2 kašike putera
  • 2 kašike brašna
  • 1 šolja mleka
  • 170 g rendanog čeder sira
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice čili tucane paprike

Priprema:

1. Na vatru stavite puter i brašno, pa dodajte mleko i mešajte dok ne dobijete gust sos. Zatim postepeno dodajte pomalo sira i dalje mešajte, pa sklonite sa vatre i dodajte sosu so i papriku.

Salsa sos

Sastojci:

  • 2 mlada luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 paradajz
  • 1 crvena paprika
  • malo tucane paprika
  • sok od pola limuna
  • malo peršunovog lista
  • so i biber

Priprema

1. Sve sastojke staviti u secko, a zatim istresti u činijicu i poslužiti kao prilog uz naćose.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike