Obrnuta marinada: Profesionalni kuvari imaju trik da meso uvek bude sočno i ukusno

24.03.2021

13:55 >> 08:58

0

Autor: Z. A.

Šefovi znaju kako da spasu stvar

Obrnuta marinada: Profesionalni kuvari imaju trik da meso uvek bude sočno i ukusno
Copyright Pexels/ Yente van Eynde

Meso je najbolje da marinirate preko noći ili najmanje nekoliko sati pre pečenja, ali ako stvari krenu po zlu, meso sa roštilja biće gumeno ili bezukusno.

Kako im se greške prilikom pripreme ne bi događale, profesionalni kuvari služe se trikom obrnutog mariniranja, a to znači da se nakon pečenja meso ostavi neko vreme u marinadi, pa ponovo zagreje na grilu neposredno pre služenja.

možda će vas i ovo zanimati

Osim soli, u marinadu dodajte i kiseline poput limuna ili sirćeta kako bi meso omekšalo. Treba da imate na umu da meso može postati gumeno ako se ostavi predugo u marinadi koja obiluje kiselinom.

Ako koristite slatke marinade, korisno je znati da će se na temperaturi od 160-175 °C karamelizovati, a nakon toga će početi da gori, ostavljajući gorak ukus u ustima.

Zato se slatke marinade najčešće koriste za namirnice koje ne traže dugu pripremu, poput škampa ili kozica.

Obrnuta marinada daje fin ukus junetini i govedini, piletini, kao i rebarcima. Kuvari savetuju da dominantne ukuse osnovne marinade iskoristite i u onoj za naknadno odlaganje mesa.

Pixabay

Ako želite da ispečete piletinu, biće ukusna ako je prethodno posolite i nauljite, pa pečete na umerenoj vatri roštilja 10–15 minuta, odnosno dok nije gotova. Jednako tako začinite i kriške tikvica, pa ispecite.

Za to vreme pomešajte maslinovo ulje, med, limunov sok, so i biber u velikoj posudi, dodajte ispečenu piletinu i tikvice, pa ostavite od pola sata do sat. Povremeno promešajte meso i povrće kako bi se marinada lepo uhvatila sa svih strana. Pet minuta pre služenja vratite namirnice na žar, a višak marinade poslužite.

nstalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike