Recept dana: Biftek sa dvora Nemanjića, specijalitet iz 13. veka u današnje vreme čista egzotika

28.03.2021

08:08 >> 20:31

0

Autor: K. O.

Zanimljiva kombinacija ukusa i neobična marinada probudiće sva vaša čula

Recept dana: Biftek sa dvora Nemanjića, specijalitet iz 13. veka u današnje vreme čista egzotika
Unsplash/Vera Davidova

Na našem dvoru su se kroz istoriju spremali brojni specijaliteti koji su bili u rangu ostalih evropskih dinastija. Tako kažu da je za vreme vladavine Nemanjića, od kraljeva Radoslava i Milutina, preko cara Dušana i poslednjeg Uroša, kulinarstvo u Srbiji u mnogim segmentima bilo ispred evropskog.

Zahvaljujući obimnoj građi iz života na dvoru Nemanjića izdvojio se i jedan recept koji datira od pre nekoliko vekova, tačnije iz 1290. godine.

U pitanju je juneći biftek na dvorski način. Iako je neke od recepata moguće pronaći i u današnjim restoranima, ovo jelo možete pripremiti i u kućnim uslovima.

Sastojci:

  • juneći biftek
  • rasol od kupusa
  • beli luk
  • maslinovo ulje

Za sos:

  • crno vino
  • med
  • pečurke
  • kupine
  • brašno

Način pripreme:

Od junećeg bifteka iseku se osrednji komadići i potope u rasol od kupusa da odstoje 24 sata. Izvade se, osuše i utrljaju belim lukom i maslinovim uljem. Tako marinirano meso peče se na žaru.

Dok se meso peče, izmešaju se crno vino, med, pečurke i kupine. Na kraju se doda malo pšeničnog brašna da se sos poveže do srednje gustine i time se prelije isprženo meso.

Bon appetit!

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi