Kako prekomeran unos čokolade utiče na organizam
Postoji nekoliko negativnih posledica zbog kojih treba obratiti pažnju na količine
Često se nalazi na listi dozvoljenih namirnica u dijtama, a stručnjaci ističu da je to najbolji slatkiš koji možete da odaberete ako pazite na ishranu.
Ipak, traba voditi računa o količinama jer preterano konzumiranje čokolade može da dovede do negativnih posledica.
Povećava se nervoza
Čokolada sadrži fenetilamin, molekule koje imaju slično delovanje na mozak kao psihoaktivni stimulansi, i tiramin – oblik aminokiseline.
Zajedničko delovanje može da podstakne lučenje adrenalina, lupanje srca, da povisi krvni pritisak i izazove bes i nervozu. Može doći do nagle promene raspoloženja, ljudi mogu postati svadljivi, a samim tim će i češće ulaziti u sukobe.
Kosti postaju slabije
U bolnici „Royal Perth“, u Australiji, sprovedeno je istraživanje na starijim ženama kako bi se otkrilo djelovanje čokolade na organizam. Svakodnevno su je konzumirale, a na kraju eksperimenta stručnjaci su otkrili da oksalati u čokoladi sprečavaju apsorpciju kalcijuma, a šećer podstiče njegovo izlučivanje iz organizma, tvrdi autor Džonatan Hodgson, prenosi Večernji.hr.
Nakupljaju se kilogrami
Jedan red mlečne čokolade ima 150 kalorija, a otprilike 50 odsto energije u čokoladi dolazi od masti. Osim toga, sadrži dosta šećera. Preterano konzumiranje dovodi do povećanja broja kilograma.
Ako želite i dalje da uživate u čokoladi, najvažnije je da budete umereni. Takođe, birajte onu koja ima bar 60 odsto kakaa. Iako je gorka, ipak je zdravija opcija.
Crna čokolada sadrži antioksidanse, bioflavonoide, vitamine i minerale. Bogatija je alkaloidima koji psihoaktivno, čak i antibakterijski, deluju na ljude.
pročitajte još
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari