Recept dana: Argentinska čokoladna torta, treći najbolji slatkiš na svetu po izboru "Tejst atlasa"

08.12.2020

07:08 >> 08:35

0

Torta se ne peče, a nezaobilazna je na prazničnoj trpezi

Recept dana: Argentinska čokoladna torta, treći najbolji slatkiš na svetu po izboru "Tejst atlasa"
Copyright Unsplash/Delfina Iacub

Većina sladokusaca ne može da zamisli prazničnu trpezu bez čokoladne torte. A ovo nije bilo kakva torta, već svetski poznata čokoladna poslastica. Prema pisanju portala “Tejst atlas”, svrstana je na visoko treće mesto najboljih poslastica na celom svetu.

A ono što je sjajno kod nje, sem savršenog čokoladnog ukusa, jeste to što se ne peče i jednostavna je za pripremu. Postoje spekulacije da je nastala kao deo marketinške kampanje za promociju čokoladnih kolačića, te da se recept nalazio na njihovom pakovanju. Bilo kako bilo, ona se sada izborila za svoje mesto na listi omiljenih slatkiša.

Možda vas zanima: Recept dana: Post ne može da prođe bez prebranca

Sastojci:

  • 200 grama karamel sosa (dulche de leche)
  • 150 grama krem sira
  • 2 kašike pavlake
  • 230 grama običnog čokoladnog keksa bez punjenja
  • 1 šolja skuvane instant kafe
  • 30 grama kvalitetne crne čokolade ili kakao praha za dekoraciju

Način pripreme:

1. U velikoj posudi mikserom umutite karamel sos i krem sir dok ne dobijete kompaktnu smesu. Dodajte pavlaku i nastavite sa mešanjem. Treba da dobijete svetlu karamel boju i da smesa nema grudvice.

2. Skuvajte crnu kafu i sipajte je u plitku posudu. Potapajte svaki čokoladni keksić u kafu, pa ih ređajte na pleh obložen pek papirom, sve dok cela površina ne bude prekrivena.

3. Preko keksa ravnomerno rasporedite smesu sa karamel sosom, a preko toga ponovo ide keks, pa ponovo kremasta smesa. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite smesu, a poslednji sloj treba da bude fil od karamel sosa.

4. Na kraju tortu pospite kakao prahom ili izrendajte malo crne čokolade. Ako želite još bogatiji krajnji rezultat – otopite crnu čokoladu i napravite glazuru.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike