Top 50 najzdravijih namirnica: Većinu baš sada možete naći na pijaci

29.04.2021

12:50 >> 13:24

0

Autor: Z. A.

Zdravlje na usta ulazi

Top 50 najzdravijih namirnica: Većinu baš sada možete naći na pijaci
Copyright Pexels

Povrće i voće bi uz žitarice trebalo da budu temelj ishrane, odnosno svakoga dana treba pojesti pet porcija povrća i od tri do četiri porcije voća. Na primer, kupus je odličan antioksidant i sprečava upale, a blitva ima antiupalna svojstva i smanjuje rizik od visokog pritiska, dijabetesa tipa 2, ateroskleroze, artritisa i gojaznosti.

Sardine, recimo, deluju kao preventiva kod kardiovaskularnih bolesti i sadrže hranljive materije koje jačaju imunološki sistem, heljda može pomoći kod dijabetesa jer snižava nivo glukoze u krvi, dok jabuke poboljšavaju zdravlje srca i pluća, a to nam je u današnje vreme i te kako potrebno.

Takođe, imajte na umu da je neke vrste povrća najbolje kuvati na pari pet minuta – brokoli, kelj, prokelj, šargarepu, mahunarke, dok je sedam minuta idealno za krompir i bundevu, a kratko kuvanje u vodi preporučuje se za spanać i blitvu, i to između jedan i tri minuta.

1. Šljive i suve šljive

Obiluju antioksidansima. Bogate su hranljivim materijama i pritom su dobrog ukusa. Još od davnina poznate su kod sprečavanja zatvora. Pune su topivih vlakana čija je uloga važna za funkciju creva i sastav stolice.

2. Komorač

Snažan je antioksidans s protivupalnim dejstvom. Odlično deluje na probavu i smanjuje rizik od problema u probavnom traktu, uključujući i čir na želucu.

3. Maline

Ovo voće je odlično zbog toga što održava poželjnu telesnu težinu. Isto tako je bogato snažnim antioksidansima. Pruža protivupalnu zaštitu i reguliše šećer u krvi. Dobre su i u sprečavanju nastanka raka.

Ejaugsburg/Pixabay

4. Ovas

Ovas je žitarica koja poboljšava zdravlje srca. Dobar je izvor magnezijuma i uravnotežuje šećer u krvi. Bogata je vlaknima, a dobro je podnose i osobe sa celijakijom.

5. Karfiol

Ima protivupalno dejstvo i pruža zaštitu od kardiovaskularnih bolesti. Uklanja toksine iz organizma i doprinosi detoksikaciji.

6. Jaja

Sadrže sve amino-kiseline i odličan su izvor belančevina. Jaja su puna selena i joda, a u njima se nalaze i svi vitamini B, među kojima je i kolin. Njega u jajima ima više nego u bilo kojoj najzdravijoj hrani na svetu.

7. Blitva

Izvrstan je izvor vitamina C, E, A, minerala mangana i dobar izvor cinka. Ima antiupalna svojstva i smanjuje rizik od visokog pritiska, dijabetesa tipa 2, ateroskleroze, artritisa i gojaznosti. Izvor je kalcijuma i štiti kosti.

8. Kelj

Sadrži obilje hranjivih materija koje podstiču detoksikaciju organizma, što je ključno za dobro zdravlje. Može pomoći u izbegavanju hronične upale. Prehrambena vlakna u njemu odlična su za probavu.

9. Brusnice

Sprečava infekcije mokraćnog sistema i leči ih. Deluje protivupalno na zubno meso i probavni trakt. Poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od čira na želucu.

10. Jogurt

Sadrži žive mikroorganizme koji su dobre za probavu i apsorbuju hranljive materije. Regulišu šećer u krvi i smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.

11. Heljda

Može pomoći kod upravljanja dijabetesom jer snižava nivo glukoze u krvi. Smanjuje rizik od povećanja holesterola i krvnog pritiska. Magnezijum u njoj opušta krvne žile.

Pixabay

12. Dinja

Izvor je vitamina A i C, kao i snažnih antioksidanasa koji štite stanične strukture i DNK od oštećenja. Jedna šoljica dinje ima samo 54 kalorija, pa je odlična namirnica za održavanje telesne težine. Bogata je kalijumom, vitaminima iz B grupe, magnezijumom i vlaknima.

13. Bakalar

Bakalar je dobar izvor proteina, a odličan je i u regulaciji šećera u krvi. Može poboljšati zdravlje srca, a doprinosi i gubitku kilograma.

14. Govedina

Meso goveda bogat je izvor belančevina, vitamina B i minerala poput gvožđa i cinka. Krave koje pasu na pašnjaku obično imaju viši nivo masne kiseline u prehrani koja se prenosi na ljude koji je jedu.

15. Indijski orah

Ovaj orašasti plod poboljšava zdravlje srca i kostiju. Isto tako, sadrži preporučenu dnevnu dozu bakra.

16. Kajsije

Sadrže snažne antioksidanse. Dobar su izvor vitamina A i C. Poboljšavaju zdravlje očiju i čuvaju od gubitka vida uzrokovanog starenjem. Čuvaju zdravlje srca, a štite od upala.

17. Narandža

Izvrstan su izvor vitamina C. Ublažavaju i štite od upalnih reakcija. Povoljno deluju na jetru, bubreg i srce, a poboljšavaju i fleksibilnost krvnih sudova.

18. Kupus

Kupus je odličan izvor vitamina C. Pruža odličnu antioksidantnu zaštitu i sprečava upale.

Pixabay/jacqueline macou

19. Smokve

Smokve se smatraju dobrim izvorom vlakana koja regulišu sistem za varenje. Ističu se i po sadržaju antioksidantnih hranljivih materija.

20. Praziluk

Praziluk sadrži značajne količine flavonoida kempferola koji pomaže zaštiti zidova krvnih sudova od oštećenja.

21. Tikvice

Odličan su izvor mangana i vitamina C, kao i antioksidansa koji su korisni u zaštiti očiju. Imaju pozitivan učinak na šećer u krvi i dobre su protiv upala.

22. Krompir

Snabdeva nas velikom količinom hranljivih materija. Dobar je izvor vitamina B6, vitamina C i minerala mangana i kalijuma. Povećava antioksidantnu zaštitu. Dobar je za zdravlje srca i krvnih sudova.

23. Mahunarke

Zelene mahune bogate su antioksidansima. Imaju protivupalno dejstvo, a isto tako poboljšavaju zdravlje srca i regulišu nivo masnoća u krvi.

24. Lubenica

Lubenica pruža protivupalnu zaštitu i ima snažna antioksidantna svojstva. Ako jedete lubenicu sa semenkama, onda znajte da su one odličan izvor proteina. Takođe je dobra za zdravlje srca.

25. Paprika

Paprike osiguravaju širok raspon antioksidansa, npr. vitamina C i E. Dobre su u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i imaju antikancerogeno delovanje.

26. Kikiriki

Smanjuje opasnost od razvoja srčanih bolesti. Izvor je vitamina E i pomaže održavanju ravnoteže nivoa šećera u krvi.

Sir sa sremušem, Foto:AgroTV

27. Kravlji sir

Sir ima veliku količinu proteina, ali i vitamina A, D, E i K. Njegovo najvažnije delovanje je odlična regulacija šećera u krvi.

28. Crveni luk

Može povećati gustinu kostiju, a to je posebno korisno za žene u menopauzi. Poboljšava zdravlje srca i održava ravnotežu upalnih procesa i štiti od raka.

29. Jabuka

Poboljšavaju zdravlje srca, reguliše nivo šećera u krvi, poboljšavaju zdravlje pluća i podržavaju optimalno zdravlje.

30. Maslinovo ulje

Promoviše zdravlje srca i zdravlje kostiju, podržava zdravlje probave, podstiče kognitivne funkcije i smanjuje rizik od raka.

31. Borovnice

Pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu i poboljšavaju zdravlje srca.

32. Cvekla i repa

Mnogi fitonutrijenti u cvekli i repi deluju kao protivupalna jednjenja. Pružaju antioksidativne koristi, a za pigmente betaine pokazano je da poboljšavaju aktivnosti drugog nivoa procesa detoksikacije.

Pexels/ Lisa Fotios

33. Ananas

Jedan obrok ananasa sadrži više vitamina C od dnevne preporučene doze, pa ima zaista jaku antioksidantnu zaštitu.

34. Krastavci

Neke od dobrobiti krastavaca jeste blagotvorno delovanje antioksidansa i protivupalno delovanje. Oni isto pomažu u kontroli telesne težine, ali i deluju na sprečavanje oboljenja od raka.

35. Orasi

Utiču na zdravlje srca i venskog sistemaa. Poboljšavaju metaboličko zdravlje i zdravlje kostiju. Zbog svojih brojnih antioksidansa i nutrijenata koji deluju protivupalno, orasi imaju i antikancerogena svojstva.

Pexels

36. Jagode

Poboljšavaju rad srca. Održavaju nivo šećera u krvi i smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Poboljšavaju kognitivne i motoričke funkcije.

37. Srdele

Ova vrsta ribe odlična je jer deluje kao preventiva kod kardiovaskularnih bolesti. Srdele takođe sadrže hranljive materije koje doprinose boljem imunološkom sistemu i protivupalnom delovanju, a to su vitamin D i omega-3 masne kiseline.

38. Špargle

Špargle deluju protivupalno i pune su antioksidanasa. Dobre su za probavni sistem, zdravlje srca te pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi.

39. Banane

Obiluju kalijumom, koji ima blagotvorno delovanje na kardiovaskularni sistem. Prehrambena vlakna, koja sadrže, pomažu u regulaciji brzine probave.

40. Kelj

Ističe se kao namirnica koja štiti od raka. Poboljšava zdravlje srca tako što snižava nivo holesterola. Pomaže u procesu detoksikacije.

Pixabay

41. Spanać

Ima protivupalno delovanje, pogotovo za probavni trakt. Obiluje vitaminom C i drugim antioksidansima. Poboljšava zdravlje očiju i kostiju.

42. Piletina

Najpoznatija je po visokom udelu belančevina i osigurava bogatu nutritivnu potporu. Ima protivupalne blage učinke na kardiovaskularni sistem.

43. Limun

Obiluje vitaminom C i drugim fitonutrijentima koji pridonose povećanju hranljivih vrednosti.

44. Celer

Ima protivupalno, ali i antioksidativno delovanje. Ima pozitivan uticaj na kardiovaskularne bolesti, a neki sastojci iz celera mogu delovati kao sredstvo za opuštanje mišića. Poboljšava rad probavnog sistema, a ima i diuretski učinak.

45. Tunjevina

Bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje su važne za pravilnu regulaciju upalnog sistema ljudskog tela. Ima blagotvorno delovanje na kardiovaskularni sistem. Takođe ima antioksidativno delovanje.

46. Masline

Pružaju antioksidantna i protivupalna svojstva, što ih čini prirodnom zaštitom protiv raka. Jednostruko nezasićene masne kiseline pomažu u snižavanju krvnog pritiska.

Pixabaay

47. Paradajz

Bogate su antioksidansima i dobar izvor vitamina C, A, E, kao i minerala mangana. Smanjuju mogućnost obolijevanja od srčanih bolesti jer reguliraju masti u krvi. Poboljšavaju zdravlje kostiju upravo zbog velikog udela antioksidansa.

48. Beli luk

Dobar je za očuvanje zdravlja srca. Snižava trigliceride u krvi, kao i ukupni holesterol, te održava stabilan krvni pritisak. Ima antibakterijsko i antivirusno delovanje, a ujedno podržava zdravo mršavljenje.

49. Brokoli

Brokoli unapređuje zdravlje srca. Osigurava vlakna, čime unapređuje zdravlje probavnog sistema. U njoj se nalaze karotenoidi, koji dobro utiču na zdravlje očiju. Pospešuje metabolizam vitaminom D i pomaže u detoksikaciji.

50. Šargarepa

Šargarepa je bogata antioksidansima. Korisna je za kardiovaskularno zdravlje. Odlično deluje na zdravlje očiju, te smanjuje stopu oštećenja vidnog nerrva, koji se povezuje s povišenim pritiskom unutar oka. Smanjuje i rizik od oboljenja od raka debelog creva.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike