Kako da operete voće i povrće da biste većim delom uklonili opasne pesticide

30.05.2021

12:50 >> 11:16

0

Retko ko je u mogućnosti da kupuje ili uzgaja organsku hranu, pa makar neka ona bude bezbedna za konzumiranje

Kako da operete voće i povrće da biste većim delom uklonili opasne pesticide
Copyright Pexels/Any Lane

Svo voće i povrće koje se nalazi u marketima i pijacama prskano je najrazličitijim pesticidima. Do trenutka kada u potpunosti sazri, neke biljke isprskaju se blizu dvadeset puta.

Svu tu hemiju mi unosimo u naš organizam, a ona je štetna za naše zdravlje. Među voćem i povrćem koje je najviše prskano su: jagode, jabuke, nektarine, breskve, celer, grožđe, trešnje, paradajz, čeri paradajz, paprika, spanać, krastavac…

Retko ko je u mogućnosti da kupuje ili uzgaja organsku hranu, zato vam preporučujemo nekoliko načina za pranje voća i povrća koji će barem većim delom ukloniti pesticide.

Pixabay

Pranje hladnom vodom

Istraživanja su pokazala da se od 70 do 80 odsto pesticida može oprati sa voća i povrća samo hladnom vodom. Bitno je da dobro trljate voće i povrće rukama ispod mlaza vode. Takođe, morate da obratite pažnju na pukotine i da ih dobro operete (na primer, jabuka oko peteljke) jer se tu najčešće zadržavaju pesticidi.

Da bi se voće i povrće oslobodilo od pesticida najmanje 30 sekundi perite voće i povrće ispod mlaza vode.

Rastvor soli

U četiri šolje tople vode rastvorite dve kašike soli. U taj rastvor potopite voće ili povrće pa pustite da odstoji 30 do 60 minuta. Posle toga operite voće i povrće ispod mlaza hladne vode. Ovaj rastvor može da ošteti jagode pa se ne preporučuje da ih perete u njemu.

Pexels/ Anna Shvets

Rastvor sirćeta i vode

U činiju sipajte vodu i sirće u razmeri 2:1. U taj rastvor potopite voće i povrće i pustite da odstoji pola sata do sat vremena. Nakon toga operite voće i povrće pod mlazom hladne vode. Osim što ćete ga oprati od pesticida, voće i povrće će duže trajati nakon ovog pranja.

Napravite domaći sprej

U raspršivač sipajte 1 šolju vode, 2 kašike sirćeta, 1 kašiku limunovog soka. Isprskajte voće i povrće, sačekajte 30 sekundi, pa ga operite ispod mlaza hladne vode. Ovo funkcioniše ako ste u žurbi i ne možete da čekate da se voće dezinfikuje u rastvoru sirćeta ili soli.

Unsplash/Davide Raguse

Istraživanja su pokazala da je jedan od boljih načina uklanjanja pesticida sa voća i povrća – skidanje kore (ako je to moguće). Salati, paprikama i jabukama morate da odsečete one delove oko peteljki jer se tu nalazi najviše pesticida i bakterija.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike