Da li brašno može da se pokvari? Kuvari imaju jedan odgovor i nekoliko saveta kako da ga čuvate

18.06.2021

12:50 >> 10:23

0

Autor: Z. A.

Brašno je nakorisnija i najkorišćenija namirnica na svetu

Da li brašno može da se pokvari? Kuvari imaju jedan odgovor i nekoliko saveta kako da ga čuvate
Copyright Pexels

Postoje ljudi koji toliko brzo potroše kesu brašna da ne brinu hoće li mu isteći rok trajanja, ali i oni koji toliko retko nešto mese, pa imaju brašno koje im stoji godinu, dve, tri…

Možda niste nikada razmišljali o tome, ali i brašno može da se pokvari. Budući da brašno ima nizak udeo vlage i obrađeno je na određenoj visokoj temperaturi, može se jesti vrlo dugo, čak i ako mu je rok upotrebe istekao, pod uslovom da pravilno skladišteno.

Koje se brašno brže kvari

Brašno je sirova hrana koja zahteva pravilno rukovanje i skladištenje. Ako ga ostavite otvoreno i izloženo vazduhu, uništićete mu teksturu.. Prostor u kojem temperatura ide preko 25 stepeni Celzijusa, ubrzaće postupak da se brašno pokvari.

Belo brašno je najbolje jer je najdugovečnije. Odstranjene su mu mekinje, u kojima se nalazi ulje, pa mu ostaje samo jedan gram masti po šoljici. To brašno može bez problema izdržati nekoliko godina u ormariću.

Suprotno tome, sva integralna brašna, uključujući integralno brašno, izdržaće kraće na sobnoj temperaturi. Što više ulja, to će se brže pokvariti. Zbog toga se brašna s visokim udelom masti, poput kokosovog, koje obično ima 16 grama masti po šoljici, najbrže pokvare.

Pexels/ Markus Spiske

Međutim, samo zato što staro brašno može biti bezbedno za upotrebu, neće imati dobar ukus, objašnjavaju dijetetičari.

Bez obzira na to koliko je novo ili staro brašno, nikad ga ne bi trebalo da ga konzumirate sirovo. Žitarice iz kojih se brašno melje uzgajaju se na poljima i, kao i sva hrana uzgajana na otvorenom, mogu biti izložene raznim štetnim bakterijama poput salmonele i patogene erihije koli.

Znakovi da je kvarno i kako da ga čuvate

Imajte na umu da datum na kesi brašna nema nikakve veze sa sigurnošću hrane. Sve dok ne postoji nijedan od navedenih znakova, sigurno je kuvati i peći s njime.

Ako se brašno pokvari, mirisaće užeglo – nekako poput orašastih plodova ili ulja. To je zato što se ulje u brašnu menja.
Ako promeni boju ili se pojavi plesan, to je takođe znak da se pokvarilo.

Još jedan znak da se pokvarilo brašno jeste prisutnost u njemu sitnih bića – reč može biti o kuhinjskim moljcima. Takve prehrambene proizvode treba baciti.

Brašno čuvajte u nepropusnoj posudi na hladnom i suvom mestu. Ako želite produžiti vek trajanja brašna, razmislite o tome da ga stavite u frižider ili zamrzivač.

Pexels

Nutricionisti preporučuju upotrebu metalnih, staklenih ili tvrdih plastičnih posuda sa čvrsto pripijenim poklopcima. Plastične vreće, papir i platnene vrećice pružaju malo zaštite od insekata, miševa ili vlage i ne preporučuju se za skladištenje hrane.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike