Recept dana: Gaspačo, brzi ručak koji će vas osvežiti

29.06.2021

06:08 >> 06:11

0

Idealan za vrele dane

Recept dana: Gaspačo, brzi ručak koji će vas osvežiti
Copyright Printscreen/Instagram

Gaspačo je zdrava, hladna supa od paradajza. Najrasprostranjenija je u Španiji i Portugalu.

Za savršen ukus gaspača presudan je paradajz, tako da potražite onaj koji je kvalitetan i mesnat.

Ovu supu možete servirati samu, ali i obogaćenu sitno iseckanim pršutom, kuvanim jajima, paprikama ili maslinama.

Sastojci:

  • paradajz – 1 kg, dobro uzreo
  • luk – 50 g
  • beli luk – 1 – 2 čena
  • krastavac – 100 g
  • zelena paprika – 1 komad, oko 50 g
  • maslinovo ulje – 100 ml
  • sirće – 30 ml
  • voda – oko 150 ml
  • so – 1 kašika ili po ukusu
  • krutoni – po želji

Način pripreme:

Povrće očistite i isecite na komadiće. Izdvojite četvrtinu paradajza i jedno parčence paprike, krastavca i luka.

Ostalo stavite u blender. Supu možete izblendati i jakim štapnim mikserom.

Zatim, sipajte maslinovo ulje, vodu, sirće i posolite. Sve sameljite da dobijete što finiju teksturu, oko 3-4 minuta.

Ako vam je jak blender, gaspačo treba da je potpuno spreman za konzumaciju, ali ako niste uspeli da postignete nežnu i finu teksturu jela obavezno procedite, kako bi se odstranili ostaci ljuske ili semenke od paradajza.

Ostavite u frižideru 2 sata da se dobro ohladi.

Pre serviranja izdvojene parčiće povrća iseckajte na male kocke. Začinite ih sa malo soli, maslinovog ulja i sirćeta.

Pospite ih kao i krutone u svaku porciju ili servirajte odvojeno u posudicama na stolu, pa svako može da se posluži sa koliko želi.

Takođe, možete da stavite u svaku porciju i po dve-tri kocke leda. Ne stavljajte više leda, da vam se čorba ne razvodni.

Bon appetit!

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike