Recept dana: Kolač sa višnjama i kokosom, sočna i osvežavajuća poslastica

06.07.2021

06:08 >> 06:17

0

Sa koricom od putera, filom od višanja i prelivom od kokosa oduševiće vas fantastičnim spojem ukusa

Recept dana: Kolač sa višnjama i kokosom, sočna i osvežavajuća poslastica
Copyright Printscreen/Youtube

Stiže nam sezona višanja, a ovo voće odlično se meša u brojne poslastice. A ako do sada niste probali da ga kombinujete sa kokosom, pravi je trenutak da isprobate ovaj jednostavan recept.

Sa koricom od putera, filom od višanja i prelivom od kokosa, dobićete harmoniju ukusa koji će razmaziti vaša nepca. Kolač nije presladak, a izgledaće sjajno ako ga odozgo pospete šećerom u prahu.

Sastojci:

Za koru

  • 100 g šećera
  • 200 g putera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 velika jaja
  • 250 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo

Za fil

  • tegla kompota od višanja 680 ili 700 g koju nađete
  • 300 g smrznutih višanja
  • 1 kašika gustina
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica pudinga od malina (od 40 g)

Za preliv od kokosa

  • 5 belanaca
  • 150 g šećera
  • 150 g kokosovog brašna
  • 1 kašika ruma po želji

Način pripreme:

Kompot od višanja i šećer sipajte u šerpu i dovedite do ključanja. Puding razmutite u 100 ml vode i dodajte ga u ključale višnje. Kuvajte samo nekoliko minuta da se smesa malo zgusne. Skinite sa vatre i ostavite da se hladi dok spremate ostatak.

Puter omekšan na sobnoj temperaturi umutite sa šećerom i vanilin šećerom u penastu masu, dodajte jedno po jedno jaje i mutite dok se sve ne sjedini.

Brašno i prašak za pecivo izmešajte. U umućen puter sa jajima dodajte jednu trećinu brašna, mutite dok se ne poveže, dodajte i drugu trećinu brašna i opet mutite. Kada se sve sedinilo isključite mikser i ostatak brašna umešajte ručno.

Profimedia

Pleh prečnika 42×26 cm obložite papirom za pečenje.

Smesu istresite u tepsiju i poravnajte. Testo je dosta gusto pa će vam biti potrebno strpljenja. Ostavite sa strane.
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Belanca mutite mikserom dok ne postanu čvrsta i ne pobele, dodajući jednu po jednu kašiku šećera umutite u čvrst šam.

U šam od belanaca dodajte kokosovo brašno i rum i izmešajte da se sve poveže.

Na pripremljenu koru istresite skuvane višnje, preko njih poređajte smrznute višnje koje ste pre toga pomešali sa 1 kašikom gustina. Preko višanja istresite preliv od kokosa i poravnajte.

Pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Površina kolača će biti čvrsta na dodir kad se kolač ispeče.

Ohladite ga skroz pre sečenja.

Bon appetit!

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike