Recept dana: Kolač sa višnjama i kokosom, sočna i osvežavajuća poslastica
Sa koricom od putera, filom od višanja i prelivom od kokosa oduševiće vas fantastičnim spojem ukusa
Stiže nam sezona višanja, a ovo voće odlično se meša u brojne poslastice. A ako do sada niste probali da ga kombinujete sa kokosom, pravi je trenutak da isprobate ovaj jednostavan recept.
Sa koricom od putera, filom od višanja i prelivom od kokosa, dobićete harmoniju ukusa koji će razmaziti vaša nepca. Kolač nije presladak, a izgledaće sjajno ako ga odozgo pospete šećerom u prahu.
Sastojci:
Za koru
- 100 g šećera
- 200 g putera
- 2 vanilin šećera
- 3 velika jaja
- 250 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
Za fil
- tegla kompota od višanja 680 ili 700 g koju nađete
- 300 g smrznutih višanja
- 1 kašika gustina
- 3 kašike šećera
- 1 kesica pudinga od malina (od 40 g)
Za preliv od kokosa
- 5 belanaca
- 150 g šećera
- 150 g kokosovog brašna
- 1 kašika ruma po želji
Način pripreme:
Kompot od višanja i šećer sipajte u šerpu i dovedite do ključanja. Puding razmutite u 100 ml vode i dodajte ga u ključale višnje. Kuvajte samo nekoliko minuta da se smesa malo zgusne. Skinite sa vatre i ostavite da se hladi dok spremate ostatak.
Puter omekšan na sobnoj temperaturi umutite sa šećerom i vanilin šećerom u penastu masu, dodajte jedno po jedno jaje i mutite dok se sve ne sjedini.
Brašno i prašak za pecivo izmešajte. U umućen puter sa jajima dodajte jednu trećinu brašna, mutite dok se ne poveže, dodajte i drugu trećinu brašna i opet mutite. Kada se sve sedinilo isključite mikser i ostatak brašna umešajte ručno.
Pleh prečnika 42×26 cm obložite papirom za pečenje.
Smesu istresite u tepsiju i poravnajte. Testo je dosta gusto pa će vam biti potrebno strpljenja. Ostavite sa strane.
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Belanca mutite mikserom dok ne postanu čvrsta i ne pobele, dodajući jednu po jednu kašiku šećera umutite u čvrst šam.
U šam od belanaca dodajte kokosovo brašno i rum i izmešajte da se sve poveže.
Na pripremljenu koru istresite skuvane višnje, preko njih poređajte smrznute višnje koje ste pre toga pomešali sa 1 kašikom gustina. Preko višanja istresite preliv od kokosa i poravnajte.
Pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Površina kolača će biti čvrsta na dodir kad se kolač ispeče.
Ohladite ga skroz pre sečenja.
Bon appetit!
pročitajte još
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari