Recept dana: Karpatska krempita, raj za nepca
Ljubitelji princes krofni biće i više nego zadovoljni
Valovita kora u kombinaciji sa predivnim poslastičarskim kremom i osvežavajućim filom od bobičastog voća.
Ako volite princes krofne, obožavaćete i ovu poljsku verziju krempite, odnosno džinovsku princes krofnu. Ukus je božanstven, nije komplikovana za pripremu, treba samo biti strpljiv i sačekati da se kore i krem lepo spoje.
Ovaj specijalitet ime duguje Karpatima, a na ovaj planinski lanac podseća valovito testo koji krasi ovaj kolač.
Sastojci:
Za kore:
- 250 ml vode
- 100 ml ulja
- malo soli
- malo šećera
- 150 g brašna
- malo praška za pecivo
- 5 jaja
Za fil:
- 1 l mleka
- 6 kašike šećera
- 8 kašika brašna
- 8 kašika šećera
- 1 margarin
- vanilin šećer
Za voćni fil:
- 300 g crvenog ili šumskog voća
- 3 kašike šećera
- 1 kašika gustina
- 100 ml vode
Priprema:
U posudu sipati vodu i ulje da proključa, onda dodati brašno i mešati da se sjedini. U ohlađenu smesu dodati jaja, jedno po jedno, i neprestano mutiti mikserom. Sipati pola smese u okrugli kalup prečnika 28 cm obložen papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći oko 25 minuta. Postupak ponoviti i sa drugom polovinom. Za vreme pečenja ne otvarajte rernu.
Fil:
U mlako mleko razmutiti brašno, a preostalo mleko staviti da se kuva sa šećerom. Kada proključa dodati smesu sa brašnom i šećerom i mešati dok se ne zgusne. U ohlađeni fil dodati margarin i sve sjediniti mikserom.
Voćni fil:
Na tanjir za tortu staviti jednu koricu, zatim malo fila od voća, vanila krem, fil od voća i na kraju koricu. Preko toga pospite šećer u prahu i dekorišite voćem.
Pre služenja hladiti par sati u frižideru.
Bon appetit!
Pročitajte još
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari