Recept dana: Cicvara - zaboravljeno jelo koje su naši preci pripremali skoro svakog dana uz magijski trik kako da uvek uspe

11.09.2023

08:11

1

Stara dobra i ukusna cicvara držaće vas dugo sitim

Recept dana: Cicvara - zaboravljeno jelo koje su naši preci pripremali skoro svakog dana uz magijski trik kako da uvek uspe
Copyright YouTube/Printscreen, Sace recepti

Recepti za ovo pomalo zaboravljeno jelo postoje notirani u starim manastirskim knjigama i prvobitno su, dok još kukuruz nije uzgajan na našim prostorima, sadržali brašna žitarica pre svega pšenice, ali i raži, ječma, ovsa… Osim brašna u ovo zasitno jelo idu masnoće - mast, ili ulje, puter maslac, ali sve ono što nađete u - jaja, povrće, pavlaka, sve vrste sira. 

Bake koje se sećaju reči svojih staramajki otkrivaju da je tajna uspešnog pripremljanja cicvare da se meša uvek u istom smeru a jedan od običaja vezan za ovo jelo veli da ako se cicvara okrene tri puta oko varjače kojom se meša, kuću u kojoj se pravi cele godine pratiće blagostanje i sreća.

Najosnovniji sastojci za cicvaru su mleko, sir i brašno, uz dodatak kajmaka.

Starinska cicvara je ukusno i kalorično jelo, čak i zdravo ako u nju stavljate dobre mlečne namirnice i integralno brašno. Smatra se da je cicvara jelo za doručak, ali ona može da se sprema i jede u svako doba dana.

Starinska cicvara se nije lako spremala iako je recept za cicvaru jednostavan, ali je trebalo truda i snage da se skuva dobra cicvara. U cicvaru se stavljalo ono što se tog trenutka nalazilo u kući.

Pred vama je recept najpribližniji starinskoj cicvari.

Vreme pripreme:

  • 30 minuta

Sastojci:

  • 1/2 kg sira (masni ili punomasni sir, najbolje polutvrdi)
  • 2 dcl vode
  • 2 dcl mleka
  • 200 g kajmaka
  • 8 kašika kukuruznog brašna
  • belo brašno, po potrebi
  • so

Način pripreme:

Vodu i mleko stavite u šerpu i zagrevajte. Sir izmrvite ili isecite na listove i stavite u vrelo mleko i vodu da se kuva. Što masniji i stariji sir, pune arome, kao što su to ovčiji ili kozji sir, daće vam bolji ukus cicvare. Kada masa počne da ključa počnite da sipate brašno neprekidno mešajući smesu. Mešajte dok se masa ne izjednači. Dodajte kajmak i nastavite da mešate oko 10 minuta.

YouTube/Printscreen, Sace recepti

Probajte cicvaru da li je dovoljno slana, ako nije dodajte so. Ako imate jak ovčiji ili kozji sir koji je slan i stari kajmak, verovatno vam so i neće biti potrebna. Mešajte neprestano dok vam testo ne postane gumasto od rastopljenog sira i dok cicvara ne počne da pliva u oslobođenim masnoćama. Kada se to desi, cicvara je gotova. Po vrhu je pospite sečenim peršunom ili nekom drugom začinskom biljkom, radi dekoracije. Ili je jednostavno samo prelijte kiselim mlekom.

Idealna je za decu u razvoju i sportiste, kao i za sve one koji se fizički dosta troše.

Ukoliko želite, vi možete dodati mast, ulje ili maslac, kao i kajmak jer tu su neophodne masnoće za dobru cicvaru, zatim jaja, povrće, pavlaku, razne vrste sireva, koji ukus dovode do savršenstva.

Uz starinsku cicvaru se služe domaće kiselo mleko i praziluk.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike