Recept dana: Cicvara - zaboravljeno jelo koje su naši preci pripremali skoro svakog dana

05.08.2021

08:08 >> 08:31

0

Autor: D. R.

Stara dobra i ukusna cicvara držaće vas dugo sitim

Recept dana: Cicvara - zaboravljeno jelo koje su naši preci pripremali skoro svakog dana
YouTube/Printscreen, Sace recepti

Najosnovniji sastojci za cicvaru su mleko, sir i brašno, uz dodatak kajmaka.

Starinska cicvara je ukusno i kalorično jelo, čak i zdravo ako u nju stavljate dobre mlečne namirnice i integralno brašno. Smatra se da je cicvara jelo za doručak, ali ona može da se sprema i jede u svako doba dana.

Starinska cicvara se nije lako spremala iako je recept za cicvaru jednostavan, ali je trebalo truda i snage da se skuva dobra cicvara. U cicvaru se stavljalo ono što se tog trenutka nalazilo u kući.

Pred vama je recept najpribližniji starinskoj cicvari.

Sastojci:

  • 1/2 kg sira (masni ili punomasni sir, najbolje polutvrdi)
  • 2 dcl vode
  • 2 dcl mleka
  • 200 g kajmaka
  • 8 kašika kukuruznog brašna
  • belo brašno, po potrebi
  • so

Način pripreme:

Vodu i mleko stavite u šerpu i zagrevajte. Sir izmrvite ili isecite na listove i stavite u vrelo mleko i vodu da se kuva. Što masniji i stariji sir, pune arome, kao što su to ovčiji ili kozji sir, daće vam bolji ukus cicvare. Kada masa počne da ključa počnite da sipate brašno neprekidno mešajući smesu. Mešajte dok se masa ne izjednači. Dodajte kajmak i nastavite da mešate oko 10 minuta.

YouTube/Printscreen, Sace recepti

Probajte cicvaru da li je dovoljno slana, ako nije dodajte so. Ako imate jak ovčiji ili kozji sir koji je slan i stari kajmak, verovatno vam so i neće biti potrebna. Mešajte neprestano dok vam testo ne postane gumasto od rastopljenog sira i dok cicvara ne počne da pliva u oslobođenim masnoćama. Kada se to desi, cicvara je gotova. Po vrhu je pospite sečenim peršunom ili nekom drugom začinskom biljkom, radi dekoracije. Ili je jednostavno samo prelijte kiselim mlekom.

Idealna je za decu u razvoju i sportiste, kao i za sve one koji se fizički dosta troše.

Ukoliko želite, vi možete dodati mast, ulje ili maslac, kao i kajmak jer tu su neophodne masnoće za dobru cicvaru, zatim jaja, povrće, pavlaku, razne vrste sireva, koji ukus dovode do savršenstva.

Uz starinsku cicvaru se služe domaće kiselo mleko i praziluk.

Bon appetit!

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi