Čia seme je neprevaziđeno za mršavljenje, ali samo ako se koristi na ovaj način

18.08.2021

12:50 >> 12:41

0

Dovoljno je da svakog dan pojedete po tri supene kašike čia semena

Čia seme je neprevaziđeno za mršavljenje, ali samo ako se koristi na ovaj način
Copyright Pixabay

Poslednjih godina imali smo priliku da se upoznamo sa brojnim namirnicama koje su kod nas stigle iz raznih krajeva sveta. Neke su se “primile” i ušle na velika vrata u našu svakodnevnu ishranu, a jedna od njih je i čia seme.

I dok i dalje postoje oni koji su skeptični kada je ova moćna biljka u pitanju, verujemo da će to prestati da budu kada upoznaju sve njene prednosti.

pročitajte još

Prvi su je otkrili ljudi iz plemena Asteka i Maja. Tokom mnogih godina čia semenke bile su osnova ishrane vojske Asteka i čak su služile kao sredstvo plaćanja.

A kada su nutritivne vrednosti u pitanju, one su neprevaziđen proizvod u cilju smanjenja težine. Takođe, čia seme je moćan izvor kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i antioksidanasa.

Pixabay

Konzumirajući ove semenke izgledaćete mlađe, postaćete energičniji i osećaćete se mnogo zdravije i vitalnije.

Neverovatne semenke sadrže 20 odsto proteina, 34 odsto masti, 25 odsto dijetetskih vlakana, a takođe i značajnu količinu antioksidanasa. Posebno su bogate linolenskom kiselinom i drugim omega-3 nezasićenim masnim kiselinama.

Kako da smanjite težinu uz pomoć čia semena

Pošto ova semena apsorbuju dosta vode, odmah nakon što dospeju u želudac stvara se osećaj sitosti. Konzumirati ovih semenki znači brzo i efikasno mršaviti bez štete po zdravlje, jer u sebi sadrže sve neophodne vitamine i hranljive sastojke. Nestaje želja za nezdravom hranom, što takođe nije zanemarljivo.

Pixabay

Sadrže više kalcijuma nego mleko

U čia semenkama nalazi se pet puta više kalcijuma nego u mleku i dva puta više kalijuma nego u bananama. Za vegetarijance ovaj proizvod je, jednostavno, nezamenljiv. Svako ko želi da svoj organizam obogati kalcijumom treba da proba ove semenke – organizam u potpunosti apsorbuje kalcijum iz ovih organskih semenki. Više neće biti nikakvih problema sa krhkim kostima, lošim noktima i kosom.

Takođe, obiluju masnim kiselinama, isto kao i crvena riba. A one su značajne jer snižavaju nivo holesterola, poboljšavaju rad srca, pomažu da se izborite sa depresijom i poremećajima raspoloženja. Masne kiseline doprinose radu našeg mozga i odlično se odražavaju na našu kožu.

Večna mladost i energija

Sadrže ogromnu količinu antioksidanasa, koji doprinose mlađem izgledu nazavisno od godina i zaštiti od infektivnih oboljenja. Koncentracija antioksidanasa u ovim naizgled jednostavnim semenkama veća je nego kod borovnice i aronije.

Pexels/Adela Cristea

Za sve koji se bave sportom i vole specijalne dodatke ishrani koji povećavaju energetski resurs za efikasnije treninge ova semena su veoma korisna. Ona sadrže istu količinu korisnih materija koliko i proteinski kokteli, koji se piju sa ciljem dobijanja mišićne mase ili bolje izdržljivosti.

Kako i koliko da konzumirate čia semenke

Najblagotvornija količina za organizam je tri-četiri supene kašike dnevno.

Možete početi i sa jednom supenom kašikom i postepeno povećavati količinu unosa. Semenke su neutralnog ukusa, možete ih dodavati u sva jela: čorbe, kaše, supe, jogurt, posipati salate… Ove semenke imaju duži rok trajanja, što je, takođe, bitno.

Recept za slatkiš od čia semena:

U 200 ml grčkog jogurta stavite jednu supenu kašiku čia semena, jednu kafenu kašiku meda, dve kafene kašike mlevenih badema i sezonsko bobičasto voće. Ostavite da se ohladi u frižideru oko 15 minuta i jedite kao desert.

Zdravi smuti za kožu, krv, jake nokte, mršavljenje:

Potrebno je: 2 banane, kašika čia semena, sok od jedne narandže, jedna cela narandža, jedna veza mlade blitve ili spanaća, malo meda, 1 cm korena od đumbira.

Sve proizvode, osim čia semena, stavite u blender i sameljite. Dodajte i čia seme, pa ostavite da nabubri oko 10 minuta. Zatim konzumirajte ovaj smuti umesto doručka ili kao međuobrok.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike