Nije važan samo rok trajanja: Prepoznajte kada je došlo vreme da začine bacite u smeće

22.08.2021

12:50 >> 13:32

0

Ako morate bukvalno da gurnete nos u teglu da biste začin namirisali ili je on promenio boju i teksturu, možda je vreme da ga bacite

Nije važan samo rok trajanja: Prepoznajte kada je došlo vreme da začine bacite u smeće
Copyright Unsplash

Za razliku od drugih namirnica u kuhinji začini imaju znatno duži rok trajanja. Zato i ne čudi što mnogi ljudi i zaborave na njih, pa im neretko i taj rok prođe.

Ipak, kako kažu kulinarski stručnjaci, rok trajanja nije jedina stavka na koju treba obratiti pažnju kada su začini u pitanju. Ponekad ih treba baciti iako su i dalje u roku jer možda nisu bili skladišteni kako treba.

pročitajte još

– Začine bi trebalo baciti kad im se tekstura promeni. Ne izgledaju li više isto kao kad ste ih kupili, verovatno je vreme da ih se rešite. Začine koji su mokri, imaju grudvice ili su jako otežali, bolje je baciti nego staviti u jelo – kaže Viki Kano, kuvarica i kreatorka recepata u fabrici “Mealfan”.

Pexels

– To bi moglo da znači da je ušla vlaga, a tad postoji velika šansa da se u njima razvija plesan – dodala je.

– Dobro je biti oprezan, jer niko ne želi da rizikuje konzumiranje starih i loših začina, te tako izloži sebe ili bilo koga riziku od trovanja hranom – složila se s Viki njena koleginica En Klark, stručnjak za hranu i vlasnica “My Kitchen Serenity”.

Osim teksture proverite miris i izgled

Čak i ako se u začinima nije razvila plesan, promena u teksturi može ukazivati na gubitak ukusa i svežine.

Pexels

– Većina začina je svetle boje i ta boja se ne menja dok su sveži, ali ako se boja promenila, bolje ih je baciti. S druge strane, začini prirodno mutne boje postaće nekako prašnjavi kad izgube svežinu. Što se tiče mirisa, začini će izgubiti aromu kad se pokvare. Znači, ukoliko morate duboko da gurnute nos u teglu da biste začin namirisali, možda je vreme da ga se rešite – savetuje Lori Bogedin, kulinarski stručnjak i osnivač “TwigsCafea”.

Ne traju svi začini jednako dugo

– Važno je znati koliko se dugo određeni začini mogu čuvati. Različiti začini imaju drugačiji vek trajanja, zavisno od toga kako se prema njima postupa pre prodaje i kako se skladište – kaže Julia Bobak, kreatorka sadržaja s web stranice za hranu “Home Grounds”.

– Mleveni začini mogu da se skladište do tri godine, ali obično počnu da propadaju nakon šest meseci. Začini koji su u komadu obično traju do četiri godine, dok osušeno lisnato začinsko bilje može trajati tri godine, ali nakon godinu dana ih je potrebno redovno proveravati – pojasnila je.

Pexels/ Karolina Grabowska

Kako im produžiti vek trajanja?

Stručnjaci kažu da postoje neke stvari koje možete uraditi kako biste sprečili kvarenje i bacanje začina.

Kao prvo, ne stvarajte ogromne zalihe kod kuće, već kupujte manje količine. Na taj način neće stići da se pokvare niti će povući vlagu u sebe jer ćete ih na vreme potrošiti.

– Ako začine kupujete u prevelikim količinama i stalno ih izlažete svetlu i vazduhu, vrlo brzo će izgledati loše. Začini su osetljivi na okolinu i potrebno ih je držati na mestima gde nisu izloženi svetlu i vazduhu. Možete ih čuvati u hermetički zatvorenim posudama. Koristite staklene posude, dobro zatvorite poklopac i spakujte ih u ormar – savetuje Emili Perez, kulinarski stručnjak iz firme “Kitchen Infinity”, a prenosi msn.com.

Pexels/ Miguel á Padriñán

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike